La policia espanyola afirma que una xarxa d’apostes il·legals va manipular partits a Andorra

Els detinguts en l’operació ‘Conífera’ -44 en dues fases, una al novembre i una altra ara- haurien estafat fins a 500.000 euros adulterant, amb la connivència d’alguns futbolistes, duels de la lliga del Principat, així com de la de Gibraltar i la Tercera Federació

Comentaris

Imatge d'una casa d'apostes a Espanya.
Imatge d'una casa d'apostes a Espanya.

La policia nacional espanyola considera que hi ha partits de la lliga andorrana que haurien estat manipulats per, posteriorment, aconseguir importants ingressos a través de webs d’apostes en línia. L’andorrà seria un dels campionats afectats per la xarxa criminal que s’ha desarticulat amb l’operació ‘Conífera’, duta a terme conjuntament amb Europol i Interpol, i que ha comportat la detenció de fins a 44 persones, en dues tongades, una al novembre i una altra ara. Entre ells, diferents jugadors.

Els arrestos han tingut lloc en diferents províncies: Badajoz, Cádiz, Ciudad Real, Córdoba i Tenerife, així com a la ciutat autònoma de Ceuta. La xarxa bàsicament feia diners apostant en partits dels campionats implicats. A banda de la lliga andorrana, també afectava duels de Tercera Federació espanyola i de Gibraltar. Segons s’explica en la nota de premsa, la forma de fer consistia en quatre fases.

La xarxa contactava amb futbolistes que, inicialment, els facilitaven informació interna dels equips; posteriorment es manipulava el partit i s’apostava tant a webs com a salons de joc presencials

En la primera, els responsables principals de la trama contactaven amb els futbolistes i aquest els facilitaven informació interna de cadascun dels equips. D’aquesta forma, aconseguien tenir dades claus prèvies als partits com ara les baixes, quina seria l’alineació o el sistema de joc. Ja en la segona fase es concertava la manipulació de l’encontre. Es feia a través de grups de comunicació encriptats entre els líders de l’organització i els esportistes.

Un cop garantit aquest aspecte, arribava el moment de fer les apostes. Habitualment, en cases on line tot i que, en ocasions, també en despatxos presencials. En el primer cas, es feien servir comptes diferents. Cadascuna d’elles podia aconseguir ingressos entre 4.000 i 24.000 euros. En el segon, tot just amb petites quantitats. D’aquesta forma, s’evitava que, a l’hora de cobrar, s’hagués d’emetre un certificat per a Hisenda per part dels salons de joc. Posteriorment, es distribuïen els beneficis entre tots els implicats.

L’operació ‘Conífera’ l’ha impulsat la policia nacional espanyola conjuntament amb Interpol i Europol. La primera fase es va fer al novembre. Llavors, ja es van detenir 21 persones. Ara, tibant del fil, s’han arrestat 23 més. Se’ls considera presumptament responsables de pertànyer a una organització criminal, de corrupció entre particulars en l’àmbit esportiu i estafa als operadors de joc.

Entre els detinguts hi hauria com a mínim vuit futbolistes i els dos líders de la xarxa, que eren les persones que gestionaven els comptes en línia. I, a banda, també hi ha les persones que cedien la seva identitat per operar a les webs d’apostes i les qui anaven presencialment als salons de joc tant a fer els pronòstics com a cobrar els premis obtinguts. Tota aquesta activitat hauria tingut lloc entre el 2021 i el 2022.

Es calcula que l’import aconseguit amb aquesta activitat il·lícita ascendiria a mig milió d’euros. Els partits afectats per aquesta manipulació, de la lliga andorrana, la de Gibraltar i la Tercera Federació espanyola són una trentena. En l’operació també ha participat el Servei d’Investigació Global del Mercat d’Apostes (SIGMA), que depèn de la Direcció General d’Ordenació del Joc de la Unitat Antifrau de la UEFA, LaLiga i la Federació Espanyola (RFEF). S’avisa, però, que la investigació roman oberta i, per tant, no es descarten noves actuacions.

Comentaris (10)

Trending