Stop Violències denuncia que dones d’Andorra paguen entre 300 i 1.000 euros per avortar a Catalunya

La presidenta del col·lectiu, Vanessa Mendoza, participa en una jornades feministes internacionals a Barcelona que debatien sobre maternitat i interrupció de l’embaràs

-
-

La fundadora i presidenta de l’associació andorrana Stop Violències, Vanessa Mendoza, ha denunciat aquest divendres durant unes jornades internacionals feministes que se celebren a Barcelona que a Andorra “sortim del país per anar a avortar: paguem entre 300 i 1.000 euros a Catalunya”. Les explicacions de Mendoza han frapat les assistents a un acte que tenia el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. 

Mendoza ha participat juntament amb altres activistes socials pels drets de les dones a Nicaragua, Colòmbia o Catalunya mateix en un debat sobre el ‘Dret a l’avortament, maternitat i interrupció de l’embaràs’. Malgrat que, òbviament, l’exposició de la psicòloga i ‘alma mater’ d’Stop Violències no presentava el dramatisme d’altres de les ponents -en alguns països centreamericans hi ha dones empresonades per haver avortat i hi ha fèmines que acaben perdent la vida en sotmetre’s a una interrupció de l’embaràs en pèssimes condicions-, el fet que la realitat andorrana sigui la que és a poc més de dues hores de Barcelona a sorprès i molt les assistents al primer acte de les jornades organitzades pel col·lectiu Cooperacció.

Que al Principat estigui penalitzat l’avortament, que no hi hagi dades sobre la qüestió o que la possibilitat legal de divorciar-se sigui relativament recent sorprenen l’auditori

Vanessa Mendoza ha posat sobre la taula, per exemple, que l’avortament està formalment penalitzat al Principat en qualsevol supòsit i que no hi ha cap dada formal sobre les dones que avorten fora del territori andorrà malgrat que és clar que hi ha nacionals i residents que acudeixen a centres, especialment catalans, per poder interrompre l’embaràs. La fundadora d’Stop Violència també ha sorprès la concurrència explicant que fins al 1993 formalment no estava permès el divorci a Andorra.

En un altre nivell, Sílvia Aldavert, de l’Observatori de Drets Sexuals i Reproductius (DSiR), ha posat de relleu que a Catalunya encara hi ha massa dones que avorten clandestinament. La representants del programa de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears ha fet evident que tant a Centreamèrica com a Catalunya els avortaments clandestins són d'adolescents de famílies sense recursos. "És qüestió de classe", ha asseverat Aldavert.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.