Querelles per frenar la visualització ‘pirata’ de partits de futbol també a Andorra

La Batllia ha admès a tràmit com a mínim una quinzena d’accions legals contra bars i restaurants instades per LaLiga per suposats delictes contra la propietat intel·lectual però ha suspès interrogatoris i escorcolls en constatar les incoherències de les denúncies

LaLiga va a totes per combatre el 'futbol pirata'.
LaLiga va a totes per combatre el 'futbol pirata'. arxiu

La Batllia ha admès a tràmit una quinzena de querelles interposades a Andorra per representants legals de LaLiga. Les accions legals són contra bars i restaurants que ofereixen partits de futbol i que, aparentment, no tenen contractat el servei de forma regular. Vaja, que estarien oferint ‘futbol pirata’. En les querelles se’ls acusa d’un delicte contra la propietat intel·lectual. Malgrat que la Batllia estava decidida a tirar endavant la instrucció, de moment s’ha aturat en denunciar els advocats d’alguns dels querellats les anomalies que l’acció de LaLiga presenta.

Fa temps que l’empresa que tutela la primera i la segona divisió del futbol espanyol està intentant combatre el ‘futbol pirata’, que aparentment els causa un elevat perjudici en una matèria que, per contra, els deixa molts diners i que, curiosament, serveix per alimentar en bona part els clubs que competeixen en sengles divisions. A Espanya s’està arribat a reclamar diners als usuaris finals, als espectadors que a través de plataformes digitals diverses acaben visionant partits de futbol sense pagar res.

Tres elements que generen dubtes: treballadors del ‘hòlding del futbol’ haurien vingut a fer inspeccions al país, s’interposaria una acció legal en virtut d’una llei espanyola i s’admet que l’únic operador que pot oferir el servei a Andorra és Andorra Telecom

En el cas d’Andorra, en diverses ocasions des del gener i fins al maig, persones contractades per LaLiga s’haurien presentat discretament en diversos establiments de restauració per comprovar el visionat que es fa dels partits de futbol. Segons fonts coneixedores del cas, amb un petit aparell, els ‘inspectors’ en qüestió poden constatar si les imatges que s’estan exposant en la pantalla són les que s’ofereix de manera legal o no. Si l’aparell no fa el senyal que suposadament deuria, l’‘inspector’ en qüestió aixeca una mena d’acta i aquesta és la base de la querella. L’operació de comprovació dura uns pocs minuts i el representant de LaLiga en cap cas es presenta a cap representant de l’establiment on ha estat.

Però aquella mena d’acta de constatació serveix de base per interposar una querella en què s’exigeix a l’establiment en qüestió -en el cas d’Andorra no consta que s’hagi demanat res a cap persona estrictament particular- que aboni el cost del servei des que ofereix el ‘futbol pirata’ i, a més a més, es reclama a la Batllia que faci pagar al bar o restaurant, a mode de danys i perjudicis, una quantitat proporcionalment equivalent als beneficis que el local hauria obtingut gràcies al fet d’oferir el futbol.

LaLiga, o els seus representants legals al Principat, vaja, incorporaria en les seves querelles, entre altres coses, dos elements clau. Un, que està legitimat per dur a terme l’acció a partir d’un reial decret espanyol. L’altre element que figura en la querella és que l’únic operador que està legitimat per oferir el futbol televisiu de forma legal al Principat és Andorra Telecom. Les dues afirmacions sostingudes en les querelles aixequen i aixecaran polseguera. I han servit als advocats dels establiments per aturar, per ara, les pretensions de LaLiga a les quals la Batllia pretenia donar curs.

En efecte, la batlle que instrueix la causa -les querelles s’han acumulat totes en una sola oficina judicial- estava a punt de donar curs a citacions dels responsables dels establiments querellats i a escorcolls als locals citats en les accions de la LaLiga. Però després de rebre les al·legacions d’alguns dels bars i restaurants tot plegat s’ha aturat. I per quin motiu? Doncs jurídicament, i en aparença, és senzill de motivar i, de fet, ja la Batllia potser no hauria hagut d’admetre les querelles.

Andorra Telecom ha confirmat que en virtut dels tractes amb Movistar, LaLiga pot arribar a saber quins bars i restaurants del Principat tenen contractat el servei de forma legal, però que no té intenció d’iniciar cap acció legal contra ningú

Per què? Primer, perquè els treballadors de LaLiga no tenen cap potestat per actuar una jurisdicció estrangera i, per tant, les seves constatacions inspectores no podrien ser vàlides de cap manera més enllà de la licitud dels mitjans emprats. Segon, perquè en la pròpia querella s’hi diuen dues coses fonamentals, ja s’ha esmentat. Primer, que és una llei estrangera, espanyola, la que els habilita a actuar. En primer lloc, doncs, caldria provar que aquella llei és també d’aplicació a Andorra, fet que sembla altament improbable.

I per acabar-ho d’adobar, s’indicat en la querella que l’únic operador que pot oferir legalment el servei de futbol per la televisió de la primera i la segona divisions espanyoles és Andorra Telecom. Per tant, a Andorra, el perjudicat seria l’operadora pública de telecomunicacions. I, ara per ara, Andorra Telecom ha confirmat que no ha endegat cap acció de cap tipus.

Segons fonts de la companyia, l’única relació plausible que hi ha en aquest cas és a través de Movistar, que és el seu partner. I com que el contracte entre LaLiga i Movistar estableix l’obligació de facilitar la relació d’empreses, d’establiments de restauració, que tenen contractat el servei, per la mateixa regla de tres, LaLiga acaba sabent quins bars i restaurants d’Andorra tenen contractat el servei a Andorra Telecom que, per dir-ho així, és el proveïdor del servei al Principat en virtut de l’acord amb Movistar. Per tant, doncs, un gran sarau però poca cosa més. 

Comentaris (20)

Trending