Projecte de llei per assolir la igualtat efectiva entre homes i dones

L’escrit ha estat presentat pel secretari d’Estat d’Igualtat i Participació, Marc Pons i s'entrarà en els pròxims dies al Consell General

El secretari d'Estat d'Igualtat i Participació, Marc Pons, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres
El secretari d'Estat d'Igualtat i Participació, Marc Pons, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres SFGA/JAViladot

El Govern ha presentat aquesta tarda durant la roda posterior al consell de ministres un projecte de llei per assolir la igualtat efectiva entre homes i dones. Després dels diferents convenis europeus en relació amb aquesta matèria als quals s’ha adherit el Principat des de l’any 2006, l’executiu ha elaborat una norma jurídica que planteja la creació de l’Institut de la Dona, de la figura de l’agent d’igualtat o d’un registre de bretxa salarial, així com l’obligació per a tot el personal de l’administració de formar-se en qüestions d’igualtat de gènere, entre altres coses.  

La norma jurídica compta amb 71 articles, 8 títols, 2 disposicions addicionals, 7 disposicions transitòries i 18 disposicions finals que modifiquen altres lleis. Respecte a l’Institut de la Dona, el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació, Marc Pons ha explicat que “serà un òrgan que de forma autònoma -tot i que es desenvoluparà per reglament- vetllarà pel compliment de la llei i tindrà la capacitat de desenvolupar polítiques públiques relacionades amb la igualtat de gènere i de dur a terme campanyes d'assessorament a empreses privades i estaments públics”. 

 Tot el personal de l’administració, incloent-hi batlles, magistrats i cossos especials hauran de fer formacions específiques en matèria d’igualtat de gènere.

Encara que no s’han donat gaires detalls, tot el personal de l’administració, incloent-hi batlles, magistrats i cossos especials hauran de fer formacions específiques en matèria d’igualtat de gènere. Una altra qüestió que s’haurà de definir serà quines tasques tindran els agents d’igualtat, però el que si ha quedat clar és que es buscarà assolir una “representació equilibrada a les llistes electorals, el personal directiu i els consells d’administració” per tal de “traslladar la realitat de la societat a l’administració i al sector privat”. Si hi haurà algun tipus d’incentiu o obligació, de moment, no s’ha anunciat. 

Pel que fa als principals subjectes obligats, seran l’administració pública com a prestadora de serveis a la ciutadania, les empreses i els mitjans de comunicació o empreses de publicitat i audiovisuals, les quals hauran de fer pedagogia per fomentar la igualtat efectiva i erradicar les “discriminacions que afecten estructuralment a les dones”.  

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending