La primera campanya de donació de sang postconfinament conclou amb 382 donacions

L’operativa de l’any passat va comptar amb 400 donants però els aptes van ser 349, nou més que enguany

Una donació de sang al Prat del Roure
Una donació de sang al Prat del Roure Cristian Cortés

La primera campanya de donació de sang posterior al confinament va concloure el passat dimecres amb la xifra de 382 donants. La situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 va obligar a la Creu Roja Andorrana i al Banc de Sang i Teixits de Catalunya a establir un protocol d’acord amb el Ministeri de Salut i a tenir controlats en tot moment els fluxos d’entrada i sortida de persones de la Sala del Prat del Roure, on durant tres dies es va desenvolupar la campanya.

Així, les persones que han volgut donar es van inscriure prèviament a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya per saber en quin moment s’havien de personar a les instal·lacions. Altres mesures que es van aplicar són la ubicació de la campanya en un espai ample -al Prat del Roure- per garantir les distàncies mínimes d’1,5 metres entres les persones, la neteja de mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar a l’espai de donació, el lliurament d’una mascareta i d’un bolígraf d’ús exclusiu a cada donant i la desinfecció de la llitera després de cada donació. Pel que fa als professionals, el protocol preveia el canvi de guants entre donació i donació, l’ús de mascareta i el rentat de mans constant.

La pluja i altres imponderables van fer que no tothom que havia reservat plaça acudís a la cita, però algunes persones no inscrites es van apropar al Prat del Roure.

Durant la roda de premsa de presentació de la campanya, el cap d’àrea del Banc de Sang i Teixits de Catalunya a Lleida, Juan Manuel Sánchez va explicar que “són mesures que estem fent servir des de fa sis mesos a Catalunya i estan pensades per donar seguretat i que no hi hagi problemes a l’hora de la donació, sobretot impedint la formació d’aglomeracions.”

L’operativa va funcionar de la manera prevista i van participar 382 donants, alguns menys que els 400 que ho van fer l’any passat per les mateixes dates i en el mateix recinte. En canvi, el nombre de donacions considerades aptes pràcticament no ha variat: han estat 340, quan l’any passat van ser 349. La pluja i altres imponderables van fer que no tothom que havia reservat plaça acudís a la cita, però, en contrapartida, algunes persones no inscrites es van apropar al Prat del Roure i en alguns casos van poder donar.

La situació excepcional ha fet que, durant l’estiu i en les properes setmanes, la necessitat de sang sigui alta amb la represa d’intervencions ajornades durant l’inici de la pandèmia.

Malgrat el confinament viscut, enguany s’està complint la previsió pel que fa a les campanyes de donació. L’any passat se’n van fer quatre i, en aquest 2020, ja se n’han fet tres i se n’ha previst una darrera, que encara no té data però tindrà lloc al novembre o desembre. Així, a data de 16 de setembre les reserves de sang eren suficients per a 7 dies (i per a 4 o 5 per a alguns grups sanguinis), quan el nivell òptim són 10. A més, la situació excepcional ha fet que, durant l’estiu i en les properes setmanes, la necessitat de sang sigui alta amb la represa d’intervencions ajornades durant l’inici de la pandèmia.

Ara, comença una tardor en què la donació de sang serà imprescindible per garantir tots els tractaments als hospitals. La Creu Roja Andorrana ha insistit en la importància de seguir donant de manera regular, alhora que ha agraït la col·laboració de tots els implicats en fer possibles aquestes campanyes: el Banc de Sang i Teixits, el Govern, el comú d’Escaldes-Engordany, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el Centre Comercial Andorrà - Super U.

Comentaris

Trending