La gent gran reclama una finestreta única per les gestions a Tràmits i a la CASS

El cap de Govern, Xavier Espot diu que hi haurà servei de podologia als centres d'atenció primària aquest estiu, i el cònsol major d'Andorra la Vella, David Astrié anuncia abonaments de franc als Serradells per als padrins residents a la parròquia

Comentaris

El cap de Govern, Xavier Espot saluda una assistent a l'assemblea.
El cap de Govern, Xavier Espot saluda una assistent a l'assemblea. BRU NOYA

El president de la Federació d'Associacions de la Gent Gran, Fèlix Zapatero ha reivindicat la figura del tercer pagador en els medicaments, podologia als centres d'atenció primària, i avançar en la campanya de prevenció de malalties com el melanoma de la pell, i el glaucoma. Ha demanat una finestreta única per la gent gran a Tràmits de Govern i a la planta baixa de la CASS, amb o sense cita prèvia. També es vol negociar amb Afers Socials un viatge per persona i any.

El viatge tindria una durada de com a mínim una setmana i Afers Socials hauria de subvencionar el 50%. S'hi podrien beneficiar els padrins amb passaport andorrà i residents al país. Zapatero ha recordat que el col·lectiu de la gent gran es cada cop més nombrós amb 10.337 pensionistes a data de desembre de 2022. Això és més d'un 10% de la població resident. 

En resposta a Zapatero, el cap de Govern, Xavier Espot ha agraït el tarannà reivindicatiu però també dialogant de la federació i ha assegurat que es continua treballant en els temes proposats. "Aquest estiu estarà plenament operatiu el règim de tercer pagador per a la gent gran", ha reiterat. Sobre el seguiment de les malalties ha opinat que "és una demanda lògica". En el cas de la podologia, aquest estiu ja es posarà en marxa el servei als centres d'atenció primària amb una cobertura al 100%. 

“Per a aquest Govern l’envelliment de la població és un èxit i ens enorgulleix que el nostre país sigui un dels amb una de les esperances de vida més elevades del món, perquè aquest fenomen té moltes connotacions positives associades”, ha volgut ressaltar Espot durant el seu discurs. Finalment,ha exemplificat que se seguirà desenvolupant el Pla Nacional Sociosanitari, que planteja la necessitat d’anar cap a un model d’atenció domiciliària avançat amb més professionals i més especialitzats, amb serveis que treballin en xarxa i que es complementin durant tot el dia. Ha manifestat que es posarà fil a l'agulla amb el tema de la finestreta única.

El cònsol major d'Andorra la Vella, David Astrié, per la seva part, ha anunciat que els més grans de 65 anys i residents a la parròquia tindran abonaments gratuïts al Centre Esportiu dels Serradells. Això serà a partir del mes vinent. Astrié ha fet un repàs a les activitats del comú per al col·lectiu com els horts, el consell de la gent gran i les cases pairals. Des de la corporació s'està estudiant disposar de més pistes de petanca -entre quatre i sis-, i aviat es presentarà el projecte.

 Durant l'assemblea s'ha aprovat l'estat de comptes de l'any passat, amb un deute de 5.000 euros que ha quedat cobert amb el saldo que hi havia; i s'ha efectuat el balanç de les activitats dutes a terme. Pel que fa als nomenaments, Josep Romera agafa el relleu d'Antoni Berengueres com a president de l'associació d'Encamp. Romera també passarà a ser vocal de la federació mentre que Berengueres en serà el vicepresident.

Zapatero ha avançat que aquest any es realitzarà una tasca continuista i com a activitats hi haurà la festa magna, el saló de la gent gran o la fira d'Andorra la Vella. El president ha assenyalat que no hi ha  associació de la gent gran a Ordino. L'acte ha comptat, que ha comptat amb l'assistència de més de 300 persones, ha finalitzat amb un berenar i amb un ball de tarda.

 

Comentaris (3)

Trending