Bona acollida de la proposta d’equiparació del permís de naixement de l’ADA

Gran part dels partits polítics que concorreran a les properes eleccions inclouran als seus programes mesures que seguiran la línia plantejada per l’associació, en alguns casos amb petits matisos

Una mare i el seu bebé.
Una mare i el seu bebé. Arxiu

La proposta plantejada per l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) per aconseguir una equiparació en els permisos de paternal i maternal ha tingut una bona acollida per gran part de les formacions polítiques que concorreran a les eleccions del 2 d’abril. La majoria inclouran propostes similars o que, almenys, seguiran la línia del que va presentar l’ADA. L’objectiu principal és comú, i serà arribar a una baixa que sigui igualitària per ambdós progenitors.

Han estat majoria els partits que han expressat a l’Altaveu el seu suport a la proposta presentada per l’ADA. Concretament, Acció, Demòcrates, Concòrdia i el Partit Socialdemòcrata. D’altra banda, no ha sigut possible tenir reaccions per part de Liberals i Andorra Endavant. L’acceptació, per tant, és majoritària entre les formacions que presentaran un programa electoral pròximament per als comicis. De fet, la majoria seguirà la línia que va establir l’associació per aconseguir un permís igualitari.

D’una banda, des d’Acció assenyalen que els ha sorprès la gran similitud entre la proposta de l’ADA i el que s’inclourà al programa. De fet, assenyalen que es va posar en comú amb l’associació durant la reunió que van mantenir els dos equips, tot i que no posen en dubte que l’ADA tingués el treball previ ja fet abans de la trobada. Per tant, asseguren que la proposta és més que factible. Així mateix, des de Demòcrates assenyalen que comparteixen la idea d’una implantació progressiva, però sempre mirant que sigui sostenible amb les finances del sistema sanitari i de la CASS. En tot cas, s’estudiarà la proposta.

L'ADA presentant la proposta.

Relacionat

L’ADA proposa la implantació progressiva d’un permís de naixement igualitari per als progenitors

L’aspecte de l’estudi econòmic que ha realitzat l’ADA ha estat molt ben valorat per part de Concòrdia. La candidata, Núria Segués, assenyala que tenir en compte la viabilitat econòmica és clau per poder garantir la implantació de la mesura. Així mateix, tot i que celebren la proposta i li donen ple suport, al seu programa es treballarà amb certs matisos. “Nosaltres, per tal de poder garantir la viabilitat de la CASS, inclourem un topall en els imports de les baixes, que se centrarà en el salari medià i no en cobrar el 100% del salari”, assenyala Segués.

Per últim, per part del PS, la candidata Judith Salazar assenyala que comparteixen completament la visió de l’ADA. Principalment, en el sentit que la proposta ha d’ajudar a “no penalitzar les dones a nivell professional”.  Els socialdemòcrates també inclouran una proposta similar, però amb petits matisos. “Hem de tenir en compte que la natalitat a Andorra és molt baixa”, puntualitza Salazar, “i és necessari reconduir la situació”. Per tant, aconseguir l’equiparació és una de les maneres més efectives de fer-ho. Al seu parèixer, és clau que cada família es pugui organitzar els permisos segons les seves necessitats, però sempre respectant les sis setmanes necessàries per a la recuperació de la dona.

Comentaris

Trending