Actua convida els ciutadans a trobar una solució tecnològica per reduir les cues als comerços

L’agència d’innovació treballa en la recerca d’una eina que ajudi a reduir el risc epidemiològic i que faciliti una entrada ordenada als establiments

Cues aquest dilluns en una botiga de roba íntima.
Cues aquest dilluns en una botiga de roba íntima. Toni Solanelles

Actua obre una mena de concurs, amb tota la ciutadania convidada a participar-hi, per tal de trobar la millor eina, segurament una solució tecnològica, que permeti gestionar d’una forma acurada els accessos als establiments comercials, mirant de reduir d’aquesta manera cues d’espera i aglomeracions de persones i contribuint, així, a un major control de la propagació del coronavirus, a mirar de reduir el risc epidemiològic que suposa ara per ara la concentració en un petit espai de moltes persones.

Un jurat farà una preselecció dels equips que hauran de preparar, entre altres requisits, un prototip bàsic de la solució i del model de funcionament. El guanyador rebrà un premi de 3.000 euros i podrà implementar un pilot en un dels establiments comercials. A nivell general, les solucions han de complir els següents requisits: han de ser solucions basades en productes; seran elegibles aquelles propostes que resolguin el repte plantejat a partir d’un producte ja existent però incorporant els canvis i ajustos suficients com per a configurar una solució innovadora i adaptada al repte en qüestió. Es pretenen solucions estables; aquestes solucions han de poder ser provades pel jurat i han de poder ser utilitzades i testades en un projecte pilot. I no poden ser solucions integrals comercials que ja gaudeixin d’un recorregut comercial madur.

El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert,  ha explicat que “la formulació del repte té com a objectiu oferir a la població del país i als turistes que ens visiten informació sobre la suma de persones que estan dins o bé esperant a l'exterior dels establiments comercials (incloent farmàcies i altres serveis d’interès) per tal de minimitzar les possibilitats d’aglomeració”, i ha afegit que “amb aquesta informació, les persones podran decidir quin és el millor moment per anar-hi, minimitzant el contacte i optimitzant els recursos del propi establiment”.

Per la seva banda, el director d’Actua Innovació, Marc Pons ha recordat que “apostem per metodologies i processos d’innovació que s’orienten a oferir valor a la ciutadania, les empreses i les institucions d’Andorra. Busquem una adaptació continuada a la realitat i pensem que el model d’innovació oberta és una via per resoldre els reptes a què ens enfrontem, amb la participació dels diferents actors de la nostra societat i amb la voluntat de trobar solucions per evolucionar i créixer”.

El repte està organitzat com una competició entre equips, està obert a tot tipus d’empreses, persones i col·lectius d’Andorra, i tindrà una durada total inicial de 21 dies dividida en dues fases. Tota la informació i els terminis de cada fase en què s’ha dissenyat el que es pretén que sigui una competició es pot trobar al portal web d’Actua: www.actua.ad/reptecovid19

Comentaris (3)

Trending