Sense vacunes contra la grip

Salut erra amb les previsions, es queda sense estoc i ara tant els centres d’atenció primària com l’hospital elaboren llistes d’espera amb la gent que es vol vacunar i no pot per falta de dosis

-
-

Esgotades. Al país no hi ha (alguna hi deu ser, és clar) ni una sola vacuna per combatre la grip. Tot just a la primera setmana de desembre i sense que el fred hagi collat encara, el ministeri de Salut ha esgotat l’estoc. El departament que lidera justament un farmacèutic, Carles Álvarez, ha fet curt. I de mala manera. Fins al punt que des de fa més d’una setmana s’estan creant llistes d’espera. No se sap quan es podran reprendre les vacunacions. 

Les previsions són que durant la setmana que ve es puguin anar avisant aquelles persones que s’hagin apuntat als llistats. Fa ben bé una setmana que la situació dura, segons les fonts consultades. Els centres d’atenció primària (CAP) van començar a demanar durant els darrers dies del mes passat i els primers d’aquests més subministrament de vacunes i la resposta del ministeri va ser taxativa: s’havia acabat l’estoc. No hi havia possibilitat de subministrar ni una injecció més. 

Tres setmanes abans de la finalització de la campanya, el Principat ha esgotat les reserves: el ministeri havia encarregat sis mil injeccions; com l'any passat

Davant d’això, tant els CAP com l’hospital, llocs especialment habilitats per administrar la injecció, han optat per advertir de la situació a aquelles persones que acudeixen a vacunar-se i a anotar les seves dades en uns llistats tot explicant-los que tant bon punt arribi el nou fàrmac injectable seran avisats progressivament perquè puguin rebre l’administració del tradicional antídot contra la grip. Les fonts consultades han assegurat que la previsió és que la setmana que ve puguin arribar almenys una quantitat de dosis importants. Les fonts no han pogut concretar quina hauria estat la nova demanda feta pel ministeri i tampoc han volgut assegurar, vist el poc ull tingut aquest hivern, que realment la setmana vinent es reprengui la vacunació.

La campanya de vacunació contra la grip es va iniciar el 8 d’octubre i estava previst que finalitzi el 28 de desembre. És a dir, tres setmanes ben bones abans del termini s’han esgotat les existències. Probablement, la campanya, una vegada arribin les noves dosis, s’allargarà uns quants dies més. El ministeri va adquirir aquest any les mateixes dosis, deu amunt, deu avall, que l’any passat. En concret, sis mil unitats vist que el 2017 es van administrar 5.877 vacunes. Les fonts consultades han afirmat que la previsió feta era excessivament ajustada.

Per diferents raons: la població resident cada vegada envelleix més i, per tant, més persones acudeixen a vacunar-se per una qüestió d’edat. A més a més, els col·lectius dits de risc també s’amplien. Finalment, les campanyes de prevenció i la sensibilització que es fa des dels CAP en relació amb el fet i la importància de vacunar-se per estalviar-se un mal hivern producte d’una infecció gripal també fa que creixi la conscienciació i, conseqüentment, la demanda.

Una infermera administrant una vacuna contra la grip.

Relacionat

Sis mil vacunes per combatre la grip

Comentaris

Trending