El Govern fa un pas més per al desembarcament a Andorra de Grifols

El consell de ministres aprova la signatura del Conveni d’Oviedo, que regula internacionalment la relació entre drets humans i biomedicina, després d’anys d’estar la proposta al calaix

Un investigador de Grifols.
Un investigador de Grifols. ARXIU

No va ser ni un cop ni dos que l’ex-ministra de Salut després esdevinguda controvertida consellera general Sílvia Bonet va demanar sobre la signatura del Conveni d’Oviedo, el text internacional que regula la conjugació entre drets humans i biomedicina. Se li van donar llargues cada vegada. O més que això. I el text estava adormit en un calaix. Fins que la farmacèutica Grifols ha decidit aterrar, per bé o per mal, al Principat. Avui, ja s’ha acordat la firma del conveni internacional.

Tal i com ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, fins ara han signat aquest ‘tractat’ 35 països i Andorra serà el 36è. Hi ha un “compromís imparable” per fer compatibles l’avenç de la ciència i la “protecció de la salut humana”, malgrat que el ministre ha assegurat que el marc legal andorrà ja és “comparable” un marc legal comparable. De fet, ha puntualitzat que molts dels aspectes que recull el conveni ja han estat tinguts en compte en l’elaboració del marc legal existent com a la Llei general de sanitat, la Llei del 2017 dels Drets i deures del usuaris i dels professionals del sistema sanitari i sobre la història clínica, o la Llei d’òrgans, cèl·lules teixits i sang, del 2018.

Aquest darrer text no va tenir l’aval de la Mitra. El Copríncep episcopal no va sancionar el text. Ara, per acordar la signatura del Conveni d’Oviedo, també s’ha hagut de traslladar la situació als caps d’Estat. Al de la Seu, fonamentalment, per aquest cas. Jover ha explicat que “el Govern està en contacte amb els Coprínceps, amb els caps d’Estat” i malgrat que “no desvetllarem el contingut de les converses” ha donat a entendre que, com a mínim, Joan-Enric Vives i el seu equip han estat informats de la qüestió. Una vegada es faci efectiva la signatura a la seu del Consell d’Europa a Estrasburg, el conveni passarà a tràmit parlamentari per a l’aprovació de la seva ratificació al Consell General.

Etiquetes

Comentaris

Trending