Voluntat ferma de cooperació entre Catalunya i Andorra pel centre de salut mental a la Seu

Benazet i Argimon destaquen la importància del projecte, que ha de servir per donar servei a persones de l’Alt Urgell, del Principat i, “si pot ser”, d’altres regions properes

Argimon, Benazet i la resta de la comitiva, durant la visita a l'hospital.
Argimon, Benazet i la resta de la comitiva, durant la visita a l'hospital. SFGA/J.A.VILADOT

Catalunya i Andorra col·laboraran en el projecte de creació d’un centre de salut mental a la Seu d’Urgell, a l’antic seminari. Així ho han deixat clar tant el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, com el ministre Joan Martínez Benazet. A partir de la voluntat ja ferma de tirar-lo endavant, ara caldrà definir quins serveis donarà exactament i com es gestionaria, probablement a través d’una entitat externa especialitzada. Es vol que doni servei tant al Principat com a l’Alt Urgell i, si es pot, altres zones de la regió.

El centre seria un altre punt d’una cooperació entre Andorra i Catalunya que es vol “enfortir”, com ha remarcat Benazet i, si es pot, ampliar a més llocs, com ara Occitània. El titular de Salut ha recordat que ja existeix una bona col·laboració, per exemple amb el servei de diàlisi o radiologia que es fa a l’hospital de Meritxell per als pacients de l’Alt Urgell. Es desitja, però, anar més enllà, ja que “seria bo per als ciutadans d’Andorra”. Per tant, “aquest és el camí a treballar i cal lligar-ho a altres regions”.

I en aquest marc entraria la proposta del bisbat d’Urgell per crear un centre de salut mental a l’antic seminari. “Ara ja va tenint forma”, ha admès Benazet. En conseqüència, “volem que sigui un dispositiu que pugui donar servei a tota la regió pirinenca”. No ha volgut, però, donar més detalls perquè encara està “en estat embrionari” però ha destacat la importància que “ja hi ah molta voluntat per tirar-ho endavant”.

En aquest sentit, des del bisbat se cedirien les dependències i es costejarien les obres necessàries per rehabilitar i adequar l’edifici. A partir d’aquí, i com ha apuntat Argimon, caldria definir el projecte assistencial, tasca que “correspondrien als serveis tècnics, que han d’analitzar quines necessitats hi ha al territori”. El que ha deixat clar és que des de la institució religiosa el que “s’exigeix és que sigui un centre de salut mental”.

Des de la Generalitat, s’ha apuntat que “serà un projecte conjunt” i que “ha de donar resposta a la cobertura de la Seu, d’Andorra i, si pot ser, més àmpliament”. Argimon també ha destacat que “és bo que hi hagi la voluntat de construir ràpidament”. A partir d’aquí, caldrà valorar altres aspectes, com ara la fórmula de gestió. En aquest cas, s’ha mostrat partidari que aquesta “estigui en mans d’entitats que tenen experiència en aquest àmbit”.

Argimon ha vingut acompanyat de Felip Benavent, gerent de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. Tots dos han estat rebuts per Benazet i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. Després de la reunió mantinguda a l’edifici administratiu, han fet una visita a l’hospital. Allà, el director assistencial del SAAS, Marcel Prats, els ha mostrat diversos espais i instal·lacions com la nova zona de cirurgia major ambulatòria, el laboratori, el servei d’urgències i la planta d’hospitalització, entre altres.

Comentaris

Trending