El programa de donació de medul·la òssia es reprèn amb 64 inscrits

La pandèmia va tallar en sec el projecte que es potenciarà el pròxim dia 14 amb motiu del Dia Mundial del Donant

Comentaris

Cristina Pérez, coordinadora del Punt d'atenció al donant  i Cristina Vilanova, del ministeri de Salut.
Cristina Pérez, coordinadora del Punt d'atenció al donant i Cristina Vilanova, del ministeri de Salut. SFGA / C.Esteve

El mnisteri de Salut ha tornat a posar en marxa el programa de donació de medul·la òssia després de l'aturada a causa de la pandèmia que va arribar quan feia només un mes que s'havia presentat (febrer 2020). Pel moment, hi ha 64 donants inscrits que hauran de fer-se les proves.

La medul·la òssia o moll de l’os és un teixit indispensable per a la vida que conté les cèl·lules mare i que permet, a través del seu trasplantament, tractar malalties en què hi ha una producció excessiva, insuficient o defectuosa de cèl·lules sanguínies. El programa permet que els residents puguin fer-se donants i inscriure’s al registre de donants de medul·la òssia (Redmo) que forma part de la xarxa internacional de donants. Per tant, estaria disponible per a qualsevol pacient del món que el pugui necessitar.

Cristina Vilanova, del ministeri de Salut, ha presentat els tres passos que s’hauran de seguir per tal de fer-se donant: informar-se, inscriure’s i, si hi ha una compatibilitat, iniciar el procés per donar”. Tot el procediment estarà vehiculat pel SAAS, que farà una primera visita amb tothom qui s’inscrigui al registre i després en farà el seguiment. Per la seva banda, Cristina Pérez, coordinadora del Punt d'atenció al donant ha explicat que “qualsevol persona d’entre 18 i 40 anys i amb un bon estat de salut general pot fer-se donant” i ha fet subratllat que “només una de cada 4.000 persones que es fan donants acaben resultant compatibles amb un receptor”, pel que és fonamental que el màxim de persones s’hi inscriguin. "Però quan t'inscrius adquireixes un compromís", ha dit Pérez.

El pròxim dia 14 és el Dia Mundial del Donant i es conscienciarà a la població sobre la importància de la donació de medul·la òssia. L’obtenció de cèl·lules mare es pot fer de dues maneres diferents. L’una és a través de sang perifèrica, l’opció més senzilla i més habitual: consisteix en extreure sang del donant després que hagi rebut 4 o 5 injeccions subcutànies d’uns agents anomenats factors de creixement. L’altra opció és obtenir-les directament de la medul·la a través de puncions a les crestes ilíaques. En aquest cas, és necessari un ingrés hospitalari de 24 hores perquè s’ha de fer amb anestèsia i només s’efectua en el 20% dels casos. Ambdues opcions es fan en un centre especialitzat de Barcelona i els pacients tenen cobertes les despeses de desplaçament, alimentació i, si és necessari, baixa laboral.

Etiquetes

Comentaris

Trending