La manca de iodur de potassi encara no arriba a Andorra

La guerra entre Rússia i Ucraïna ha provocat que farmàcies de diversos països europeus hagin viscut un augment de demanda del medicament

Iodur de potassi en pastilles
Iodur de potassi en pastilles

A diferents països europeus, com Finlàndia, França, Bèlgica, entre altres, la guerra entre Rússia i Ucraïna i l'eventual amenaça nuclear, han fet incrementar la demanda de iodur de potassi a les farmàcies. Una situació que a Andorra no s'ha detectat fins al moment; de fet, en diferents establiments consultats per l'Altaveu, fa mesos que no han venut cap unitat, ja que es tracta d'un medicament molt específic per casos concrets.

En gairebé la majoria de casos, l'estoc és molt reduït, amb molt poques unitats que es limiten a una o dues capses del medicament o fins i tot només se serveix sota demanda. En aquest sentit, i en tractar-se d'un medicament que requereix recepta mèdica, es demana al proveïdor i aquest el porta de França o Espanya. Tot i que no és el cas, si es produís una ruptura d'estoc del producte als països de l'entorn, es faria molt complicat, per no dir impossible, trobar-se al Principat. Un aspecte, i de forma tranquil·litzadora, no està succeint i, per tant, es pot demanar.

Al Pas de la Casa la situació no és gaire diferent de les parròquies centrals. Per la seva proximitat a França, sí que han notat un petit increment, però molt poc significant.

El iodur de potassi és un medicament que es recepta en cas d'accident nuclear, com va ser el cas de Fukushima el 2011, per saturar la glàndula tiroide i impedir la fixació de iode radioactiu amb l'objectiu d'evitar un càncer a llarg termini. Tot i això, no és un antídot, ja que no protegeix davant de la radiació externa ni contra substàncies radioactives que siguin el iode radioactiu. A més, segons les indicacions del medicament, poden causar greus complicacions en embarassades i persones amb problemes renals. Per tot això, només s'ha de prendre si les autoritats sanitàries ho recomanen expressament.

Comentaris (3)

Trending