Europa valida l’ús de la vacuna de Pfizer pels menors entre 5 i 11 anys

L’Agència del Medicament considera que és prou segura i efectiva i obre la porta a l’inici del procés d’immunització en la franja d’edat més afectada per la nova onada del coronavirus

Comentaris

Un dels menors que s'ha vacunat a la plaça de Braus
Un dels menors que s'ha vacunat a la plaça de Braus SAAS

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha donat el llum verd a l’administració de la vacuna de Pfizer als menors entre 5 a 11 anys, la franja d’edat que encara quedava sense poder rebre el vaccí de la farmacèutica alemanya contra la Covid-19. S’apunta, això sí, que la dosi serà de 10 micrograms en compte dels 30 que se subministra als adults. D’aquesta forma, es preveu que en les pròximes setmanes, els països, Andorra inclosa, puguin començar a immunitzar els infants, un dels col·lectius més afectat per la darrera onada del coronavirus.

De fet, els governs feia setmanes que esperaven l’anunci fet públic aquest dijous via comunicat per l’EMA. Es té clar que bona part dels casos actuals, amb la variant Delta, molt més contagiosa, es donen entre aquesta franja d’edat, no vacunada. Ara, se’ls podrà començar a protegir. L’agència no només ha donat el vistiplau a l’ús del vaccí de Pfizer en nens sinó que també ha apuntat en quines condicions s’ha de fer servir.

Així, igual que amb els adults, hi haurà dues dosis, separades per tres setmanes. Això sí, la quantitat que se’ls injectarà serà menor. Baixa de trenta micrograms a únicament deu. Des de l’entitat s’explica que “l’estudi mostra que la resposta immunitària amb aquesta dosi inferior és comparable amb l’observada amb una més alta en persones de 16 a 25 anys”.

L’eficàcia de la vacuna s’ha calculat a partir d’un grup d’infants de 5 a 11 anys que no s’havien contagiat amb anterioritat. Dels 1.305 que van rebre el vaccí, només tres es van infectar amb el coronavirus. En canvi, dels 663 als quals se’ls va administrar un placebo, setze van contreure la malaltia. “Això significa que té un 90% d’efectivitat en prevenir la Covid asimptomàtica”, indica l’EMA que, però, admet que “la taxa real podria anar entre el 67,7% i el 98,3%”.

Sobre els efectes secundaris, s’indica que són similars als detectats entre majors de 12 anys. Inclouen, doncs, dolor o inflamació al lloc de la punxada, cansament, maldecap o dolor muscular i esgarrifances que, en general, es manifesten de forma suau i milloren al cap de pocs dies de la vacunació. Segons els especialistes, els beneficis, sobretot per aquells amb patologies prèvies, “compensen els riscos”.

Comentaris (9)

Trending