Assandca esclata contra Benazet i el Govern pel ‘no’ definitiu a la unitat de radioteràpia

El fet que a la cartera de serveis s’expliciti que el servei se seguirà fent a l’estranger indigna el president de l’entitat, que considera que tot és “una decisió unilateral” i “sense cap estudi” del ja exministre

El president d'Assandca, Josep Saravia.
El president d'Assandca, Josep Saravia. Toni Solanelles

Per a l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) no ha estat cap sorpresa constatar que la cartera de serveis posa negre sobre blanc que la radioteràpia s’haurà de seguir fent a l’estranger. Això, però, no ha impedit que la indignació sigui màxima. El president, Josep Saravia, ha carregat contra el ministre sortint, Joan Martínez Benazet, tot recordant que la instal·lació d’una unitat al país era un compromís electoral de Demòcrates incomplert, al seu entendre, de forma “unilateral” per l’ordinenc, a qui acusa de ser “poc productiu” a l’hora d’abordar la malaltia.

El BOPA ha publicat aquest dimecres el reglament que desenvolupa la cartera de serveis. La radioteràpia està inclosa, però apunta que “per la necessitat de disposar d’un equipament complex i costós i amb professionals molt especialitzats, aquesta atenció es prestarà en centres da l’estranger en coordinació amb les visites especialitzades al centre hospitalari”. És a dir, caldrà continuar fent desplaçaments llargs, per exemple a Barcelona.

Un equip per fer radioteràpia.

Relacionat

La cartera de serveis deixa clar que per fer radioteràpia caldrà anar a l’estranger

La decisió és totalment contrària a la demanda expressada des de fa anys per Assandca. També tanca la porta a complir el compromís inclòs al programa electoral de Demòcrates per Andorra l’any 2019. I l’enuig en el marc de l’associació és molt gran. “Estem molt decebuts, entre altres coses perquè quan vam començar el mandat ens van dir que no tenien números i que s’havia d’estudiar. Hem passat tres anys i no s’han fet números ni s’ha estudiat res”, ha denunciat Saravia, per a qui el que ha passat simplement és que “el senyor ministre directament diu que no es fa i el cap de Govern ho assumeix sense problemes”.

El president de l’entitat recorda que “tenim dos informes d’especialistes espanyols” molt contundents a l’hora d’explicar quines conseqüències té per a un pacient de càncer el fet d’haver-se de desplaçar a llargues distàncies per rebre tractament. “Tots dos ens diuen que una distància superior als 100 quilòmetres no és beneficiosa”, afirma. Això, lamenta, no s’ha tingut en compte des del Govern.

De fet, Saravia s’ha mostrat molt crític a l’hora de valorar la feina de Benazet aquests tres anys, almenys pel que fa a l’abordatge del càncer. “Hem tingut un ministre que amb aquest tema no ha sigut gens productiu. No ha tirat res endavant, com ara tampoc la iniciativa del retinoblastoma per als nens, tot i que hi havia l’acord per fer-ho. El cribratge de càncer de còlon havia d’estar fa tres mesos i no funciona encara. També es va demanar pel cribratge del de pròstata amb PCA i tampoc s’ha fet res”, ha explicat.

Assandca, però, no es rendeix. L’entitat continuarà insistint en la necessitat que Andorra disposi d’una unitat de radioteràpia. “Ja hem demanat una reunió amb el nou ministre”, ha avançat el seu president. A banda, ara fa uns dies van mantenir una trobada amb el doctor Raimon Miralbell, recentment incorporat com a assessor de Salut. “Ja li hem dit que necessitem tenir xifres reals a sobre de la malaltia”, ha indicat.

Saravia lamenta la sensació que, al final, el fet de descartar una unitat de radioteràpia al país és responsabilitat exclusiva d’una persona: Benazet. “Pensem que ens van prendre el pèl i que ha sigut una decisió unilateralment del ministre”, ha indicat, fins i tot “sense tirar endavant cap estudi”.

Comentaris (9)

Trending