Salut ordena una retirada massiva de medicaments per combatre la hipertensió arterial

S’ha detectat una impuresa que pot resultar nociva en el principi actiu que contenen molts dels fàrmacs per tractar la tensió alta; l’alerta té un abast mundial i també ha arribat a Andorra.

-
-
El ministeri de Salut ha procedit a ordenar la retirada d’aquells medicaments genèrics que serveixen per tractar la hipertensió arterial i que contenen el principi actiu valsartan, fabricat per una farmacèutica d’origen xinès. Diversos fàrmacs contenen dit principi, que presenta una impuresa que pot ser nociva, amb efectes col·laterals que poden arribar a ser greus o molt greus.

L’afectació de la mesura és tan àmplia que es recomana consultar el document annexat en aquesta mateixa informació i elaborat pel ministeri o bé consultar els llocs oficials del mateix departament o posar-s’hi en contacte. En qualsevol cas, a aquelles persones que usen medicaments per controlar la hipertensió se’ls recomana que s’assegurin si el fàrmac que utilitzen surt entre la relació de lots retirats. Si no és el cas, no cal aturar cap tractament. Per a més seguretat, es pot consultar als farmacèutics o bé acudir al metge perquè prescrigui un medicament alternatiu si és el cas.

Salut ha adoptat la decisió de retirar tot un seguit de lots de medicaments que contenen el principi actiu valsartan -que es pot presentar sol o en combinació amb altres principis- després que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) hagi informat de la detecció de N-Nitrosodimetilamina (NDMA) en el valsartan fabricat por Zhejing Huahai Pharmaceutical Co. Aquesta impuresa s’ha produït com a conseqüència d’un canvi autoritzat en el procés de fabricació de l’esmentat principi que es fa servir per tractar la hipertensió. 

Aquesta alerta afecta a diversos països a nivell europeu i mundial. En el cas d’Espanya s’ha procedit a retirar varies presentacions de medicaments que inclouen valsartan produït pel fabricant esmentat i que ha estat distribuït en nombrosos països. El ministeri de Salut no te coneixement que França hagi ordenat la retirada de medicaments francesos que contenen aquest principi actiu però no es pot descartar que es produeixi un avís similar properament. En aquests moments les autoritats europees de medicaments (l’Agència Europea de Medicaments, EMA, i las agències nacionals) estan treballant amb Zhejiang Huahai per a resoldre aquesta situació tan ràpid como sigui possible, avaluant el possible risc associat.

Etiquetes

Comentaris

Trending