El papa Francesc convidat de nou a venir a Andorra, un dels pocs països mai visitats per un pontífex

Malgrat la presència d’un bisbe com a cap d’Estat, el Principat sempre ha quedat al marge dels més de 300 viatges realitzats pels sants pares des la dècada dels seixanta

Comentaris

El papa Francesc aquest dimecres a la plaça Sant Pere del Vaticà.
El papa Francesc aquest dimecres a la plaça Sant Pere del Vaticà.

La delegació andorrana que ha estat rebuda aquest dimecres pel papa Francesc ha convidat el pontífex a visitar el Principat.  Segons el rector de Sant Julià de Lòria, mossèn Pepe Chisvert "li hem dit que volíem que vingui a xafar les terres andorranes".  Andorra és un dels pocs països que mai ha visitat un pontífex.

La visita, però, sembla complicada. El papa Francesc, 86 anys, arriba al final del pontificat i arrossega problemes de salut, i de mobilitat per una dolència al genoll. A l'agenda d'aquest any només està confirmat un viatge a les Jornades Mundials de la Joventut que tindran lloc el mes d'agost a Lisboa. També s'havia fet esment a la possibilitat d'un desplaçament a Oceania. Pel moment i durant el primer semestre ha anat a la República Democràtica del Congo, a Sudan del Sud i a Hongria.

Joan Pau II va efectuar desplaçaments oficials a 130 països

No és, ni de bon tros, el papa més viatger, amb 59 països ja que Joan Pau II va anar a 130. Des del Concili Vaticà II, a la dècada dels anys seixanta del segle passat, els caps de l'església catòlica han realitzat més de 300 viatges. Cal tenir en compte que fins el 1962 cap papa havia sortit d'Europa. Tot i la presència d'un bisbe com a cap d'Estat d'Andorra, el país sempre ha quedat al marge de les visites tot i que se n'han fet a Barcelona o a Lorda. I no deu ser per un tema d'extensió del territori perquè els papes han visitat Mònaco (2012) o Malta (2010).

A banda de quedar fora dels circuits papals, la llengua oficial del país, el català, ha estat fins fa poc marginada en les comunicacions del Vaticà. Sort que monsenyor Montini, que després seria el papa Pau VI, va dir el novembre de 1950, a una delegació andorrana encapçalada pel bisbe Iglésias Navarri i pel síndic Cairat que "Andorra és la filla predilecta del Vaticà".

El 2010 ja va rebre una invitació de Joan-Enric Vives

No han faltat els intents per tenir una visita papal. Potser el que va estar més a prop d'aconseguir-ho va ser el de Joan-Enric Vives el desembre de 2010 en el pontificat de Benet XVI. Per Vives, la visita del papa seria la culminació de les bones relacions entre el Principat i la Santa Seu, especialment després del Concordat del 2008, i que, a més, l'esdeveniment projectaria la imatge i el nom d'Andorra a escala mundial. Però sobretot, suposaria per l'actual arquebisbe d'Urgell la cirereta al pastís abans de deixar el càrrec.

Ara Vives espera que els avenços en l'ús del català, idioma que Francesc utilitza si més no a les xarxes socials des del 2016, tinguin la seva continuïtat amb la vinguda del pontífex. Encara que si mai ve un papa potser serà quan no hi sigui. El motiu es diu Juan José Omella. Forma part del Consell de Cardenals que ha d'assessorar el papa en el govern vaticà.

Ara mateix, Omella és un dels cardenals espanyols més rellevants del darrers temps i presideix, des de 2020,  la Conferència Episcopal Espanyola. La seva opinió serà determinant en l'elecció del nou copríncep i amb tot el relatiu a les relacions Andorra-Vaticà. El més destacat, però, és que Omella no sintonitza, per utilitzar una expressió suau, amb Vives.

El pontífex regala un rosari als components de la delegació andorrana

L'arquebisbe ha estat aquest dimecres al Vaticà encapçalant la delegació que ha lliurat al pontífex una talla de la Mare de Déu de Canòlich amb motiu dels 800 anys de la seva troballa. La seixantena d'assistents han rebut un rosari de regal del Sant Pare. Pel rector de Sant Julià de Lòria, mossèn Pepe Chisvert, "ha estat un dia molt important. Hem estat testimonis d'un moment de comunió privilegiat".

El cònsol major lauredià, Josep Majoral ha afirmat que "ha estat un dia excepcional per Sant Julià de Lòria, per Andorra i pels feligresos que ens han acompanyat. Ha estat un moment molt emotiu que recordarem tots plegats durant molts anys".

Comentaris (5)

Trending