Proposta a Change.org per suspendre tots els pagaments i congelar l’economia

La petició recull signatures per defensar que mentre duri la crisi sanitària no s’hagi d’abonar salaris, cotitzacions, quotes de préstecs i hipoteques ni factures

Comentaris

La petició a Change.org
La petició a Change.org

Una petició a Change.org recull signatures de suport a una proposta que suposaria “congelar totalment l’economia” per afrontar la crisi del coronavirus. La iniciativa l’ha tirat endavant un perfil sota el nom de Grup d’Empresaris i Autònoms i ha recollit fins ara unes 150 signatures. En concret, la idea es basa en el fet que tots els pagaments (salaris, lloguers, préstecs, etc.) quedin ajornats fins que se superi l’emergència sanitària. També aposten perquè, un cop arribats a aquest punt, hi hagi un increment d’impostos i la implementació una taxa turística per mirar de recuperar les finances públiques. També proposen que, durant la crisi, Govern subvencioni amb 500 euros mensuals assalariats i autònoms i 250 euros per cada menor o estudiant a càrrec.

La petició està dirigida al Govern i ha estat impulsada per un Grup d’Empresaris i Autònoms que, assegura, compta per ara amb el suport de 358 persones i de 40 empreses. Com a motivació, remarquen que la crisi sanitària comportarà també una d’econòmica i que “existeix una incertesa completa de la situació a Andorra”, tant l’actual com la que hi haurà un cop se superi la pandèmia.

A més es posa en relleu que el teixit empresarial “és molt divers” però que totes i cadascuna de les empreses difícilment podran fer front a les despeses si no tenen facturació. Davant aquesta situació exigeixen que Govern adopti “un lideratge ferm i decidit per prendre mesures bàsiques de funcionament real per reactivar l'economia”. Consideren, a banda, que és essencial mantenir les ajudes ja engegades, principalment amb els crèdits tous.

També entenen que després de la crisi sanitària caldrà incrementar els tipus impositius i implantar una taxa turística

Tot i això, proposen una “congelació total de l'economia” que suposaria “fer una foto a data 15 de març” i que així es reactivi un cop se superi la crisi. Això representaria “paralitzar immediatament tots els pagaments: no es paga cap factura, cap hipoteca, cap quota de préstec, cap nòmina, cap sou a ningú, cap cotització”. En definitiva, “res en tot el país” fins a la superació de l’emergència sanitària.

Arribats a aquest punt, entenen que s’haurien de prendre altres mesures, com ara l’augment en un 0,5% de tots els tipus d’impostos directes i indirectes durant un període d’un any”, així com la introducció d’una taxa turística. També consideren que s’haurien de suprimir les bonificacions de les rendes del treball, de les activitats econòmiques i del capital immobiliari”.

La petició també incorpora una altra idea: que Govern aporti subvencions a les famílies. En concret, 500 euros per cada assalariat o autònom i 250 per cada menor o estudiant a càrrec. Segons els seus càlculs, això suposaria mensualment una despesa de 36 milions d'euros.

Per ara, la petició compta amb prop de 150 signatures de suport.

Comentaris (3)

Trending