Rajoy assegura que és “fals de tota falsedat” que el govern espanyol coaccionés l’andorrà

L’ex-president d’Espanya en el moment que va esclatar el ‘cas BPA’ nega al Congrés que tingués res a veure amb els moviments que van portar a la intervenció tant de l’entitat bancària andorrana com de la seva filial Banco Madrid

Mariano Rajoy durant una compareixença en una comissió del Congrés.
Mariano Rajoy durant una compareixença en una comissió del Congrés.

Amb més neguit que una altra cosa, amb cert nerviosisme -com de fet, durant tota la compareixença davant la denominada ‘comissió Kitchen’ al Congrés espanyol- l’ex-president del govern d’Espanya quan va esclatar el ‘cas BPA’ Mariano Rajoy ha assegurat, en una de les seves frases panegíriques, que és “fals de tota falsedat” que ell o algú del seu gabinet coaccionés el Govern d’Andorra per tal d’aconseguir dades bancàries sobre dirigents polítics catalans.

Rajoy, contràriament a d’altres dirigents del seu partit i del seu govern com ara Jorge Fernández Díaz o Ignacio Cosidó, ex-director de la policia espanyola, ha assegurat saber que hi ha una causa judicial oberta contra ell a Andorra. De fet, l’ex-president espanyol ha vingut a dir que sent conscient que una de les preguntes que sol formular el diputat de Junts Josep Pagès, membre del grup parlamentari plural, té a veure amb la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’, s’havia informat poc o molt del cas. I la pregunta en el marc de la comissió que investiga al Congrés la presumpta utilització il·legal de mitjans de tota mena per part del ministeri d’Interior espanyol per tal d’aconseguir eliminar proves del finançament il·legal del Partit Popular (PP) i de qualsevol altra irregularitat comesa pels seus dirigents s’ha posat sobre la taula.

“Sé que s’ha admès a tràmit una querella a Andorra en contra meva i en contra de diversos ministres del meu govern i de tres o quatre persones més” i sabria també Rajoy que en el text d’aquella acció penal s’hi diu “que vam anar allà a Andorra a demanar informació de determinats” dirigents polítics catalans i els seus comptes bancaris

“Sé que s’ha admès a tràmit una querella a Andorra en contra meva i en contra de diversos ministres del meu govern i de tres o quatre persones més” i sabria també Rajoy que en el text d’aquella acció penal s’hi diu “que vam anar allà a Andorra a demanar informació de determinats” dirigents polítics catalans i els seus comptes bancaris i que amb això “vam espantar el Govern andorrà”. I aquí és quan ha deixat anar un: “És fals de tota falsedat.” Encara que no ha revelat res de res i ho ha negat tot o gairebé, còmode responent, a l’home no se’l veia.

De fet, no ha estat gens còmode en les prop de tres hores que ha durant la compareixença, en la qual ha negat haver reunit i fins i tot haver parlat amb el controvertit comissari de policia ja jubilat José Manuel Villarejo i també ha afirmat desconèixer que hi hagués una comptabilitat B al PP. I és que fins i tot ha negat que la formació política espanyola hagi estat mai condemnada “per l’existència d’una caixa B, ni pel cas dels ordinadors ni per cobrar sobresous”. També ha recordat que cap instància judicial no ha sentenciat mai que hi hagi hagut una trama parapolicial dissenyada per Jorge Fernández Díaz.

Mariano Rajoy, que ha aprofitat tantes vegades com ha pogut la seva compareixença per promocionar un llibre que acaba de publicar -‘Política para adultos’- ha recordat que “els diaris no són paraula de Déu” quan el diputat de Junts li ha fet algunes preguntes remetent-se a articles de premsa. Per exemple, quan li ha demanat si al març del 2017 havia trucat al llavors cap de Govern Toni Martí per interessar-se sobre com estava evolucionant el ‘cas BPA’ al Principat. “No en sóc conscient”, s’ha limitat a dir mentre que ha respost amb un ‘no’ quan se li ha demanat si va demanar a l’advocat madrileny Javier Iglesias que fer de mitjancer amb els propietaris de BPA i Banco Madrid fins a la seva nacionalització per tal que afluixessin en les seves accions judicials contra dirigents polítics espanyols.

 

Rajoy ha deixat anar un sentit “en quin cap cap això? Això és una broma”, davant el fet, ja esmentat, que hagués pogut pressionar les autoritats andorranes, insinuant que si s’hagués hagut de fer, no ho hauria fet amb llum i taquígrafs. “Primer passo per la Seu d’Urgell, em trobo amb el bisbe i estic amb ell, i llavors me’n vaig amb tres ministres, el meu cap de gabinet i el cap de la meva oficina econòmica i tres o quatre persones més a parlar amb el Govern d’Andorra…” “La meva intervenció és cap”, ha dit, sempre neguitós i deixant clar que s’havia preparat les respostes, en relació amb les intervencions de BPA i Banco Madrid.

L’ex-president espanyol, que ha insistit que “no sé què te a veure” el seu viatge al Principat d’Andorra el gener del 2015 amb el fet que dos mesos després els Estats Units deixessin anar la martellada contra Banca Privada d’Andorra, ha assegurat que “la meva relació amb el Govern andorrà es va deure essencialment a la negociació d’un conveni de no doble imposició”. I fins i tot ha fet el gest de buscar la documentació, que ha afirmat que tenia uns dos centenars de pàgines, però finalment ni tan sols l’ha mostrada.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending