El PS vol elevar l’habitatge a dret fonamental

Pujol avisa que no s'està complint l'article 33 en el qual els poders públics han de fomentar les condicions necessàries perquè tothom pugui accedir-hi

Marta Pujol i Pere López en la roda de premsa.
Marta Pujol i Pere López en la roda de premsa.

L'habitatge ha tornat a centrar el discurs del Partit Socialdemòcrata (PS) que ha insistit que s'equipari a un dret fonamental per tal de poder fer polítiques ambicioses en aquesta matèria. De fet, el president, Pere López s'ha demanat si la resta de formacions polítiques estarien disposades a fer aquest pas i han reiterat la necessitat de fer mesures més ambicioses.

El Partit socialdemòcrata creu que és necessari elevar l'habitatge a dret fonamental. Així ho ha assegurat la vocal del comitè executiu del partit, Marta Pujol, després de l'acte celebrat la setmana passada al teatre de les Fontetes a la Massana entorn dels 30 anys de la constitució i del qual aquest migdia han fet un balanç. En aquest sentit, ha especificat que s'hauria d'incloure en el capítol 3 de la constitució -dedicat als drets fonamentals i les llibertats de la persona, en lloc de l'article 33 en què s'especifica que "els poders públics han de fomentar les condicions necessàries perquè tothom pugui accedir a un habitatge digne" i que s'emmarca dins dels drets socials, econòmics i culturals. Així doncs, el president del PS, Pere López, s'ha demanat "si la resta de grups polítics estarien disposats" a fer aquest pas, tot i que és conscient que "canviar la constitució no és evident".

López ha fet incís en aquest punt perquè “quan s’aprova una llei i es vol recórrer al Tribunal Constitucional, com la que va reduir la cessió al 0%, aquest va considerar que el dret de l’habitatge està al mateix capítol del de la propietat, drets econòmics, entre altres, i, per tant, es produeix una confrontació de drets”. Davant d’això, pel PS “estaria bé que un dret estigués per sobre l’altre”.

"Si no es vol convertir-lo com a dret fonamental, s'hauria de garantir que es complís", ha assegurat Pujol. Una situació que pel PS veu que no s'està complint i que, "si realment es volgués fer complir, no estarien fent lleis pensant com a un negoci". Per tant, des de la formació Socialdemòcrata han reclamat "mesures valentes" i que, fins ara, consideren "insuficients" veient la situació actual. De fet, López ha anat més enllà i s'ha referit a les ajudes que s'atorguen des de l'administració pública i que amb aquesta "contribueixen a l'augment del preu". En aquest sentit, ha especificat que "un edifici o habitatge que rep subvenció per rehabilitar-lo o fer-lo més eficient energèticament, immediatament se li encareix el preu del lloguer".

Per resoldre la problemàtica, des del PS insisteixen en la creació d’un índex de preus de referència, un registre de la propietat “efectiu”, “escoltar més a totes les parts i que, actualment, no estan en posicions equivalents”. Finalment, Pujol també s'ha referit a les propostes que el raonador va anomenar en la conferència, les quals "moltes d'elles les compartim" i, per tant, "no anem tan desencaminats".

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending