Mor Toni Martí d’un atac de cor fulminant

L’excap de Govern entre el 2011 i el 2019, de 60 anys, ha patit una fallada cardíaca al seu domicili i tot i que se l’ha traslladat a l’hospital, al servei d’Urgències no han pogut fer res per salvar-li la vida; es decretaran dos dies de dol nacional

Comentaris

Toni Martí en un acte de l'EFA encara no fa un any.
Toni Martí en un acte de l'EFA encara no fa un any. Toni Solanelles

L’excap de Govern Toni Martí Petit, de 60 anys, ha mort aquesta tarda en no poder superar l’impacte d’una fallada cardíaca que hauria patit al seu domicili. De seguida s’han activat les emergències mèdiques i se l’ha traslladat a l’hospital. Al servei d’Urgències els metges que l’han atès no han pogut fer res per remuntar-lo i han certificat la defunció quan passaven 11 minuts de les 6 d’aquesta tarda. Fa pocs dies Martí s’havia incorporat en qualitat d’observador en les negociacions per l’acord d’associació amb Europa i hi participava activament. El funeral podria ser dimecres a la tarda.

La sobtada defunció del polític escaldenc, nascut el 30 de juliol de 1963, està generant una forta commoció. La defunció de Martí ha agafat diverses autoritats -començant per l’actual cap de Govern, Xavier Espot, o la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, amb qui el finat havia fet política comunal durant molts anys, i també l’actual cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili- en la inauguració del centre de dia escaldenc de la Creu Roja. Just abans d’iniciar-se l’acte s’ha hagut de fer un gabinet de crisi per avaluar la forma de procedir. I tots plegats han marxat del lloc “per un fet luctuós”.

A partir d'aquest dimarts i durant tota la jornada -de les 11 a les 18 hores- hi haurà a la planta baixa de l'edifici administratiu de Govern un llibre de condolences perquè tothom qui ho vulgui pugui expressar-s'hi. El mateix es podrà fer durant la jornada de dimecres. Es preveu que dimecres, justament, es faci la missa funeral

El Govern d’Andorra decretarà en les properes hores dos dies de dol nacional amb motiu de la defunció de Martí. Durant els dos dies de dol nacional, les banderes exteriors dels edificis oficials romandran a mig pal i les banderes interiors portaran un crespó negre. Durant el dol nacional, no es poden celebrar altres cerimònies públiques que no siguin les funeràries. A partir d'aquest dimarts i durant tota la jornada -de les 11 a les 18 hores- hi haurà a la planta baixa de l'edifici administratiu de Govern un llibre de condolences perquè tothom qui ho vulgui pugui expressar-s'hi. El mateix es podrà fer durant la jornada de dimecres. Es preveu que dimecres, justament, es faci la missa funeral. En principi a l'església de Sant Pere Màrtir d'Escaldes i presidida per l'arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives.

Martí va ser cònsol major d’Escaldes del 2003 al 2011 i llavors, com un dels promotors de Demòcrates per Andorra (DA), formació que acabaria abandonant, va ser elegit cap de Govern en dues ocasions. Fins al 2019. La primera legislatura va obtenir una majoria absolutíssima. Arquitecte de formació, activitat a la qual havia tornat ara, ha estat tota la vida vinculat al món polític. Va ser també un dels fundadors del Partit Liberal d’Andorra (PLA), amb el qual va ser conseller general (1994-2003) i líder del grup parlamentari liberal durant molts anys.

MÉS BIOGRAFIA

Casat i pare de tres fills, Toni Martí va estudiar Arquitectura a la Universitat de Tolosa. La seva trajectòria política va començar el 1994 i, des d’aleshores, va estar immers en aquesta activitat, primer com a parlamentari i més tard a nivell comunal. Concretament, va ser conseller general entre 1994 i 1997, així com durant la legislatura 1997-2001. Al 2001 va tornar a ser escollit com a conseller general, un càrrec que va ocupar fins el 2003, quan va presentar-se a les eleccions comunals d’Escaldes-Engordany i va esdevenir cònsol major d’aquesta parròquia.

Toni Martí.
Toni Martí.

Abans del segon mandat va ser quan es va deslligar del PLA i va muntar una plataforma pròpia denominada Unió pel Poble, amb la qual va concórrer als comicis comunals del 2007 i va ser reelegit. Poc abans de finalitzar el mandat, va decidir presentar-se a les eleccions tot liderant el projecte polític de Demòcrates per Andorra. Li agradava jugar a futbol i veure el bàsquet, un esport que han practicat molt els seus fills. També és un amant dels viatges i un dels seus destins preferits és la República Dominicana, el país d’origen de la seva dona.

Comentaris (35)

Trending