Liberals es dona ara de marge fins al setembre per poder-se ressituar i que “el partit continuï”

L’executiva liderada per Gallardo seguirà en funcions i ara s’implicarà en trobar un relleu que “creiem que hi ha de ser però s’ha de fer bé i no de manera precipitada”

Tram final del congrés liberal, amb 25 assistents.
Tram final del congrés liberal, amb 25 assistents. Toni Solanelles

Guanyar temps al temps. És el que ha fet Liberals després que no hi ha hagués cap candidatura per agafar les regnes del partit en el lloc de l’actual executiva, liderada pel triumvirat format per Jordi Gallardo, Maribel Lafoz i Gerard Estrella. Així les coses, la direcció actual continuarà en funcions fins al setembre, quan es preveu que hi pugui haver un equip que pugui agafar el relleu, “que hi ha de ser”, i així assegurar que “el partit continua” perquè “hi ha espai polític i hi ha persones”.

Tot i que més llarg del que inicialment es preveia, el congrés-reunió liberal ha estat curt. Encara no una hora que han donat per referendar l’actual executiva ara en funcions -i descartar l’escenari de la junta gestora- i per comunicar tres ponències que essencialment versaven sobre els resultats de les eleccions, el liberalisme al segle XXI i el liberalisme feminista. Tot just 25 persones han estat presents a la trobada, en una de les sales annexes del Centre de Congressos. Gallardo, Lafoz i Estrella han capitanejat un grup d’assistents on també hi eren presents, entre altres, Xavier Coma, Josep Maria Cabanes, Èric Bartolomé, Marc Galabert, Eva Choy, Víctor Filloy, Jordi Cerqueda, Víctor Pintos, Cristina Rico, Noèlia Dobarro, Josep Pubill o Toni Puig.

L’actual direcció pretén donar una mica més de temps per trobar recanvi, s’implicarà per cercar aquest relleu i s’impulsarà un “grup de reflexió del liberalisme” per avaluar “quina és la millor fórmula per encaixar el liberalisme en els temps actuals”. Sorneguerament, Gallardo deia en donar explicacions davant els mitjans de comunicació que “marxo amb més feina que la que tenia quan he arribat”. Perquè el president de la formació, com la secretària general o el candidat a les eleccions tenien pensat tocar pirandó a partir d’avui tot quedant a disposició del partit.

IMG 9635
El president liberal en funcions, Jordi Gallardo, abans d'explicar-se davant els mitjans de comunicació.

La direcció actual havia posat els càrrecs a disposició. “Vam fer el pas al costat tenint en compte els resultats” i amb la intenció que fos la militància la que decidís el camí a seguir. “De manera volguda” l’executiva ara en funcions no es va implicar en la recerca d’un recanvi per no voler semblar que s’imposava res. Ara, però, sí que se cercarà el relleu perquè a partir del setembre un nou equip agafi les regnes del partit i prepari les eleccions comunals, tot i que Gallardo ha deixat clar que “hi ha algun comitè parroquial que ja hi està treballant”.

LES COMUNALS

Perquè Liberals, ha garantit el president en funcions del partit, “serà a les comunals”. La futura direcció haurà d’indicar com malgrat que el propi Gallardo, l’únic que ha fet manifestacions als mitjans de comunicació, ha augurat que cada parròquia haurà de trobar la fórmula que millor encaixi per als seus interessos. Però això serà feina dels propers dirigents, que segurament inclouran una barreja de noves cares amb alguna de les actuals. “Volem una major implicació dels joves”, ha indicat el dirigent polític i fins fa poc ministre tot deixant clar que hores d’ara “no estem en un moment de fugida” de militants com sí que hi havia estat en altres moments crítics de la formació.

No hi ha fugida però tampoc no hi ha massa implicació. Potser i només potser, Gallardo ho ha atribuït al poc temps que hi ha hagut per preparar el relleu, al poc temps transcorregut des dels comicis i al mal resultat d’aquestes eleccions. Per això que des d’ara i fins al setembre, la direcció actual farà un millor tancament de la seva etapa, tot resolent temes administratius i d’intendència, als quals no ha volgut incloure la causa judicial oberta encara que n’ha parlat a preguntes de l’Altaveu.

“Creiem i pensem que hi ha d’haver un relleu però s’ha de fer bé i no de manera precipitada. Serem presents en els propers reptes importants. Estem en una situació complexa però sabem el que s’ha de fer i no defallirem”, ha assegurat l’ara president liberal en funcions

D’entrada, Gallardo ha insistit una vegada i una altra que “creiem i pensem que hi ha d’haver un relleu però s’ha de fer bé i no de manera precipitada”. Per tant, ha donat a entendre que s’ha volgut córrer molt i no ha donat aquesta pressa els fruits esperats. La causa judicial deguda a les males praxis financeres en el tancament de comptes per part de la junta llavors liderada per Enric Pujal poc o gens s’ha mogut. Però el president actual de Liberals ha tornat a insistir que “estem molt tranquils de la gestió” feta des del 2011 cap aquí, quan els dirigents actuals van assumir les regnes de la formació.

Esperen que més aviat que tard es tanqui tot afer, que hauria frenat persones com Jordi Cerqueda i Cristina Rico de posar-se al capdavant del partit. Gallardo ho ha admès només parcial. I ha deixat clar que és “legítim i comprensible” que algú no hagi acabat fent el pas d’implicar-se en la direcció de la formació per aquesta qüestió, encara que ha assegurat també que no s’havia aconseguit arribar al mínim de set persones (clar, n’hi va haver almenys dos, els citats Cerqueda i Rico que van abandonar en avaluar les implicacions que podia tenir la causa judicial).

Amb tot, Jordi Gallardo ha assegurat que el partit ha viscut moments “més complicats” i, per tant, “serem capaços” de tirar endavant, perquè com s’ha demostrat en molts processos electorals, el sistema andorrà possibilita que una formació aparentment nova o insignificant acabi sent clau i remunti. “Tenim memòria”, ha recordat també Gallardo quan se li ha demanat per la minva de recursos econòmics que experimentarà el partit. I, amb tot, ha assegurat que aquest fet no frenarà la continuïtat del projecte polític. “Si hem de fer esforços i estrènyer-nos el cinturó com ho fan moltes famílies i empreses, ho farem”, ha afirmat el president del partit alhora que ha recordat que “els liberals tindrem veu al Consell” a través de Víctor Pintos, que rebrà el suport del present. “Serem presents en els propers reptes importants. Estem en una situació complexa però sabem el que s’ha de fer i no defallirem”, ha conclòs.

Comentaris (6)

Trending