Espot espera resposta d’Imma Tor per al ministeri d’Afers Exteriors

Sectors demòcrates no acaben d’entendre perquè s’ha d’oferir una cartera a Acció i encara veuen menys bé que el candidat més ben situat sigui Ferran Costa

Imma Tor.
Imma Tor. arxiu

El cap de Govern ‘in pectore’, Xavier Espot, espera que Imma Tor doni resposta aquest dilluns a la proposta que li ha fet arribar perquè ocupi el ministeri d’Afers Exteriors. No és el primer cop que l’exdiplomàtica i actual integrant de la direcció de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) és temptada per dirigir la diplomàcia andorrana. Tor ja va declinar ofertes d’Albert Pintat i Toni Martí.

Imma Tor és actualment consellera de llengua francesa i diversitat lingüística de l’OIF, una plaça que va assolir a partir d’un complexe concurs i que fa que tingui el seu centre de treball a París. D’entrada, segons les fonts consultades, sembla difícil que accepti l’oferiment d’Espot. Però hi ha raons familiars i de caràcter més personal que, aquest cop, la podrien fer canviar de posicionament. Però no és gens clar.

Tor va esdevenir l’octubre del 1998 representant permanent d’Andorra al Consell d’Europa i també va assumir responsabilitats en matèria d’afers consulars a l’ambaixada de França. Un any després aproximadament assumiria la màxima representació de la legació andorrana a París. I es mantindria com a ambaixadora fins al 2007, quan faria al salt a l’ambaixada de Bèlgica i esdevindria la màxima representant d’Andorra davant la UE. I també davant de Belgica, Luxemburg, Països Baixos, Eslovènia i Alemanya.

Més tard superaria les proves de l’OIF i deixaria la diplomàcia andorrana per fer el salt a l’esmentada organització internacional, que hauria ara de decidir si deixa. Espot es guarda a la recambra Eva Descarrega, sense descartar del tot la possibilitat que sigui Ferran Costa qui pogués assumir la cartera.

DUBTES SOBRE ACCIÓ

El fins fa poc president del grup parlamentari independent seria el membre d’Acció més ben posicionat per accedir al Govern. El màxim responsable ‘in pectore’ de l’executiu hauria reservat per la formació liderada per Judith Pallarés el departament d’Afers Socials. Però aquesta cartera no encaixa gens amb el perfil de Costa. A més, hi ha sectors demòcrates que ni veuen bé l’entrada a Govern d’Acció -“per què cal donar un ministeri a un grup que si no hagués pactat amb nosaltres a Escaldes seria extraparlamentari?”, es demanen les fonts- ni menys encara que sigui Costa qui pugui ser el ministre d’Acció.

En tot cas, de les peces que encara ha d’acabar d’encaixar Espot, la d’Afers Exteriors és la que més s'adiu amb Costa. On de moment no hi ha cap nom clar més enllà d’aquells amb qui ha anat parlant el líder demòcrata és a Finances. Per aquest ministeri Espot es reserva també com a comodí Cesar Marquina.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending