Albert Pintat afirma que “sense Coprínceps, no hi ha Andorra”

L'excap de Govern adverteix del perill que suposa legalitzar l'avortament en la seva intervenció a la jornada sobre l'encaix a Europa

Comentaris

El cap de Govern, Albert Pintat durant la seva intervenció.
El cap de Govern, Albert Pintat durant la seva intervenció. CEA

L'excap de Govern, Albert Pintat ha dit aquest dimarts en el marc de les XXII Jornades de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) en col·laboració amb la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) sobre l'encaix a Europa que "sense Coprínceps, no hi ha Andorra" Ha destacat linconvenient que suposa pels petits estats sotmetre’s a la maquinària europea, "ja que pot comprometre la nostra seguretat i les nostres especificitats institucionals", i ha advertit del perill de legalitzar l’avortament.

Albert Pintat ha tancat la sessió matinal de les XXII Jornades de la SAC defensant el paper dels Coprínceps i advertint dels perills de legalitzar l'avortament perquè considera que el Vaticà és una figura clau per a Andorra i ha recordat quan el retrat del Papa acompanyava el dels Coprínceps en la sala del Consell General i en la de plens dels comuns.

"Pels andorrans, l'avortament és una cosa sagrada. Durant la redacció de la Constitució, el Copríncep episcopal ja va deixar clar que s'havia de respectar el dogma sagrat de la vida. La única condició que se´ns va posar de forma clara i imperativa en la devolució de la soberanía al poble andorrà el 1993 , era respectar-lo. Podria ser que els activistes identificats o camuflats  obtinguessin dels Tribunals Europeus sentencies que obliguessin a Andorra a legislar sobre el dret a l'avortament i l'eutanàsia". Sobre el Vaticà ha indicat que "Mentre Andorra el tingui al seu costat, amb tot el que la Santa Seu significa i representa en el món, Andorra té la seva pervivència i perennitat garantida".

Ha opinat que "l'edifici institucional s'assenta sobre dues columnes que li donen autenticitat, fortalesa i respecte internacional. Els Coprínceps són els caps d'Estat ,de forma conjunta, personal , paritaria i indivisa. Molts pensem que sense els Coprínceps, Andorra no hauria sobreviscut a les crisis i conflictes que han aparegut al llarg dels segles. De la mateixa manera que no sobreviurà si desapareguessin de les institucions. I això no és un exercici de saló, teòric i abstracte. Les dues figures són repetidament atacades, l'episcopal amb molta més intensitat."

" Ara com ara hi ha barreres infranquejables que el Vaticà ha afirmat, confirmat i repetit a tothom qui ho vol escoltar"

Reconeix que "la Santa Seu ha anat evolucionant i acceptant els imperatius de l'evolució natural de la societat moderna. S´ha acceptat el divorci, la cremació de difunts, la contracepció, la reproducció assistida, l'enginyeria genètica, les biotecnologies, l'homosexualitat, etc. És una evolució natural i progressiva. No hi ha marxa enrere. En les històriques confrontacions entre fe i ciència ,des de Galileu, tard o d'hora sempre guanya la ciencia". Per això creu que "paulatinament i amb molts matisos s´aniran fent concessions en el tema avortament i eutanàsia. Però ara com ara són barreres infranquejables que el Vaticà ha afirmat, confirmat i repetit a tothom qui ho vol escoltar."

L'excap de Govern ha fet esment a l’acord amb Europa del 1990 reconeixent que "s’ha fet vell i que ha fet el seu servei" i ha assegurat que "va ser un acord històric". Pel que fa a l'actual negociació ha explicat que "ho estem fent amb una potència com la Unió Europea. Quan vas a la reunió et diuen que allà no hi ha carta, que és un menú i que s’agafa sencer. Així que les quatre llibertat són innegociables però tots estem d’acord que per garantir el benestar del poble andorrà ens cal aquest acord".

Segons Pintat, "ara toca trobar un nou marc relacional amb la UE que conjugui alhora la necessitat  imperativa, absoluta i vital d´Andorra d'accedir sense traves ni dificultats al mercat únic interior protegir-se, al mateix temps dels perills que amenacen el nostre Estat segons quin tipus d´acord  s'acabi signant". Ha posat com exemple d'integració a Europa el de Liechtenstein afirmant que "no hem de tenir por perquè ells han triomfat". Està convençut que la presidència de França de la Unió Europea serà clau per a enllestir l'acord d'associació.

Comentaris (17)

Trending