El 26 d’abril es constituirà el nou Consell General

Un cop proclamats els 28 consellers generals electes s’obre un termini de quinze dies hàbils per constituir el nou parlament i a la setmana del 8 de maig s'investirà el nou cap de Govern

Sala del Consell General a la Casa de la Vall. ARXIU

Un cop celebrades les eleccions generals i tenint el nom dels 28 consellers generals, ara cal saber les dates per la constitució del nou parlament i el debat d’investidura per escollir el nou cap de Govern. La primera data és el 26 d’abril quan es constituirà el nou Consell General, mentre que la investidura del nou cap de Govern tindrà lloc la setmana del 8 de maig.

El BOPA ha publicat aquest dilluns el nom dels 28 consellers generals sorgits dels comicis generals d’aquest diumenge i que el cap de Govern en funcions, Xavier Espot proclamava una vegada finalitzava l’escrutini. Segons estableix el Reglament del Consell General, “el parlament es constituirà el quinzè dia posterior a la proclamació dels resultats electorals a les dotze hores del migdia”. Per tant, i tenint en compte els festius de Setmana Santa, serà el dimecres 26 d’abril el dia que els consellers generals electes juraran el càrrec i es constituirà el nou Consell General. En aquesta sessió també s’escolliran el síndic general, subsíndic i la resta de membres de sindicatura. La sessió tindrà lloc a Casa de la Vall.

Xavier Espot, un cop juri el càrrec com a conseller general deixarà de ser cap de Govern en funcions, tal com marca l’article 58 de la Llei electoral. El càrrec l’ocuparà l’actual ministre d’Economia i Presidència, Jordi Gallardo, fins que sigui investit, de nou, Espot, guanyador amb majoria absoluta. En aquest sentit, els consellers generals electes, Jordi Torres i Trini Marín, deixaran de ser ministres de Turisme i Telecomunicacions i d’Administracions públiques, respectivament.

Un cop constituït el nou parlament, s’obrirà un termini de vuit dies per l’elecció de cap de Govern, que es podria celebrar entre el 8 i el 9 de maig. Els candidats hauran de ser presentats per una cinquena part dels consellers generals. Amb els resultats d’ahir, està clar que Espot serà investit. Mentrestant, s’obrirà un termini del 27 al 4 de maig per a la formació dels grups parlamentaris.