Cinc premiats en el concurs de fotografia organitzat en el marc de la Setmana de la Pedra Seca

El departament de Patrimoni Cultural ha fet un balanç positiu de les activitats realitzades amb l’objectiu de difondre aquesta tècnica de construcció

La fotografia guanyadora del concurs
La fotografia guanyadora del concurs Patrimoni Natural

Balanç positiu de les activitats organitzades des de l’entitat catalana Col·laboraXPaisatge per celebrar la Setmana de la Pedra Seca per part del departament de Patrimoni Cultural. Una de les iniciatives amb més ressò ha estat el concurs a Instagram L’art de la pedra seca a Andorra. De les més de 240 fotos rebudes, el jurat, format per dos professionals de la fotografia i una representant de Cal Pal, entitat impulsora del programa Primera Pedra, ha premiat cinc fotografies que posen en valor les construccions d’aquests tipus que formen part del paisatge andorrà.

Amb la selecció dels guanyadors del concurs d’Instagram s’han tancat les activitats de la Setmana de la Pedra Seca. La major part de les iniciatives van tenir lloc entre el 23 i el 29 de novembre, coincidint amb el 2n aniversari de la inclusió de la tècnica de la pedra seca a la llista de Patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO. En aquest sentit, des del departament de Patrimoni Cultural es va optar per organitzar activitats de divulgació a través de les xarxes socials per tal de respectar les mesures sanitàries adoptades per minimitzar la propagació del coronavirus.

Una altra de les activitats destacades ha estat la presentació de la instal·lació artística Identitat Fragmentada de la fotògrafa Montserrat Altimiras, la qual ha despertat la curiositat de molts ciutadans.

Una altra de les activitats destacades ha estat la presentació de la instal·lació artística Identitat Fragmentada de la fotògrafa Montserrat Altimiras, la qual ha despertat la curiositat de molts ciutadans que durant aquests dies s’han desplaçat fins al Castellar, a Arcalís, per contemplar-la. Cal recordar que l’obra havia estat realitzada per preparar una foto que va ser seleccionada per a l’Exposició Internacional d’Art Andorra, Oblit i Identitat, i es podrà veure a la Galeria Pilar Riberaygua fins al 2 de gener. D’altra banda, malgrat les restriccions sanitàries i l’aforament limitat, Cal Pal va poder organitzar una sortida guiada des de la Cortinada a Sornàs per conèixer el patrimoni de la pedra seca en el seu context i les places es van exhaurir.

En la mateixa línia, les diverses xarxes socials del Ministeri de Cultura i Esports s’han unit per promoure la pedra seca des de les seves vessants. Així doncs, a més del contingut que s’ha pogut trobar al compte de @patrimonicultural, l’Arxiu Nacional -@arxiu_nacional_andorra- ha publicat imatges antigues dels seus fons fotogràfics, la Biblioteca Nacional -@biblioandorra- ha compartit bibliografia relacionada amb la pedra seca, el Servei de Política Lingüística -@spl_andorra- ha explicat el significat de paraules relacionades amb la tècnica de la pedra seca, mentre que des de Museus -@museusandorra- han compartit l’experiència de Casa Rull i Acció Cultural -@accioculturalandorra- ha cobert l’exposició Oblit i Identitat.

En l’àmbit internacional i segons els impulsors, la Setmana de la Pedra Seca ha desbordat les expectatives inicials amb més de noranta activitats impulsades per un centenar d’institucions, entitats i col·lectius de les terres de parla catalana.

En l’àmbit internacional i segons els impulsors, la Setmana de la Pedra Seca ha desbordat les expectatives inicials. Les més de noranta activitats impulsades per un centenar d’institucions, entitats i col·lectius de les terres de parla catalana han “contribuït indubtablement a generar una major consciència de la importància d’aquesta tècnica ancestral tan present als nostres paisatges culturals”.

La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment per a la promoció i posada en valor d’aquesta tècnica de construcció com a patrimoni cultural i com a ofici, dirigida a promoure i difondre activitats arreu dels territoris de parla catalana, per donar a conèixer l’extensa xarxa d’entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació.

Finalment, avui, Dia internacional de les muntanyes, el Departament de Patrimoni cultural ha volgut recordar la importància de la pedra seca en els nostres paisatges de muntanya mostrant les imatges guanyadores del concurs fotogràfic de l'art de la pedra seca a través de les xarxes socials.

Etiquetes

Comentaris

Trending