Andorra presenta candidatura a un programa de la FAO que reconeix el patrimoni agrícola

Es va crear per identificar i protegir també els paisatges i la biodiversitat

Comentaris

Sílvia Calvó i Josep Casal durant la roda de premsa.
Sílvia Calvó i Josep Casal durant la roda de premsa. BRU NOYA

Andorra ha presentat  la candidatura al programa Sipam de la FAO, lOrganització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació . Es va crear per identificar  i protegir els sistemes particulars del patrimoni agrícola d'arreu del món, així com els paisatges i la biodiversitat,  Per ser candidat cal complir una sèrie de criteris com ara la seguretat alimentària i mitjans de subsistència, o l'agro-biodiversitat.

Segons ha explicat el  director d'Agricultura, Josep Casals, actualment s'han designat 62 Sipam, de les quals set a Europa. Hi ha ara mateix 15 propostes que estan en fase d'estudi pel comitè científic. El sistema agro-pastoral d'Andorra està basat en rutines pastorals per a l'aprofitament de les pastures d'alta muntanya durant l'estiu. Aquest sistema pastoral ha perdurat durant generacions i s'ha adaptat a l'evolució econòmica i social. El Govern ha aprovat la candidatura i la seva presentació que es va fer efectiva el passat dia 1. El comitè d'experts que avalua les candidatures es pronunciarà en un termini de com a màxim 18 mesos. S'ha preparat un vídeo per donar suport.

Casals ha recordat que el sistema agro-pastoral d’Andorra està basat en rutines pastorals ancestrals per a l’aprofitament de les pastures de fons de valls durant la primavera i la tardor i l’aprofitament de les pastures d’alta muntanya (pastures supraforestals) durant l’estiu. El sistema pastoral ha perdurat durant generacions i s’ha adaptat a l’evolució econòmica i social del país, esdevenint una activitat que és essencial pel manteniment del paisatge i la conservació de la seva biodiversitat. S’articula per mitjà d’un sistema productiu ramader extensiu, en el qual es prima a través d’un sistema d’ajuts públics, l’aplicació de pràctiques tradicionals de muntanya (dall de prats, aprofitament de peixeders i de les zones pastorals públiques), el benestar animal i la producció de productes locals (km 0) de qualitat, respectant els cicles naturals de cria (alletament amb la mare) i d’engreix del bestiar (alimentació a base de farratges i una aportació limitada d’aliment concentrat que únicament pot contenir matèries primeres naturals (cereals).

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, i Casals han recalcat que la candidatura s’ha impulsat de forma transversal i amb la participació d’un grup de treball format per una representació dels ministeris de medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Afers Exteriors, Cultura, Turisme, l’ARI, l’APRA i els comuns. Fruit de tots aquest treball, el juny d’enguany el Govern va aprovar la candidatura que ja ha estat tramesa al programa SIPAM de la FAO.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending