La millora de la situació econòmica permet a la Massana tancar el 2021 amb 1,2 milions de superàvit

La reactivació després dels pitjors estadis de la parròquia va impulsar els ingressos molt per sobre del previst, fet que va permetre incrementar la inversió i fer una important aportació a EMAP

L'edifici del comú de la Massana.
L'edifici del comú de la Massana.

El comú de la Massana va tancar l’any 2021 amb un superàvit pressupostari proper als 1,2 milions d’euros. Des de la corporació s’ha destacat que el resultat evidencia l’inici de la recuperació econòmica un cop superat els pitjors estadis de la pandèmia del coronavirus. Això es constata amb uns ingressos que han estat netament superiors als esperats, arribant als 18,84 milions. Els números verds s’assoleixen malgrat haver fet una aportació de 3,5 milions a EMAP per pal·liar els efectes negatius de la crisi sanitària.

La sessió de comú massanenc ha tingut entre els seus punts de l’ordre del dia l’anàlisi de la liquidació de comptes de l’any passat. Uns números positius, ja que evidencien que la parròquia comença a veure la llum després de la pandèmia. Això s’ha traduït en una recaptació molt superior a la que s’havia estimat a l’hora de fer el pressupost. Així, s’ha ingressat 4,9 milions d’euros més que els 13,9 previstos.

“Vam dissenyar un pressupost prudent, contenint molt la despesa, però gràcies a aquesta evolució tan positiva dels ingressos hem pogut portar a terme inversions no previstes”, ha explicat el conseller de Finances, Jordi Areny

El conseller de Finances, Jordi Areny, ha destacat que bona part d’aquesta recaptació extra es deu amb un millor comportament dels impostos directes (+40% sobre les previsions) i les taxes (+53%). Especialment positiu ha estat el rendiment obtingut amb l’ITP i les figures que graven la construcció.

Aquesta millora va permetre el comú incrementar la inversió, amb projectes que, inicialment, havien quedat aturats per prudència. També es va poder afrontar el suport financer a la societat gestora de Pal Arinsal, EMAP, després dels desastrosos resultats de l’hivern passat. Es va fer una aportació de fins a 3,5 milions. En total, doncs, les despeses van arribar als 17,714 milions i, per tant, la diferència va ser positiva: superàvit d’1,126 milions.

“Vam dissenyar un pressupost prudent, contenint molt la despesa, però gràcies a aquesta evolució tan positiva dels ingressos hem pogut portar a terme inversions no previstes”, ha explicat el conseller. En aquest sentit, ha destacat les obres al carrer Costes de Teixidor i també les aportacions a EMAP. “Les hem pogut fer sense haver de recórrer a tresoreria i això ens ha permès tenir un percentatge més elevat dins de SETAP365”, ha apuntat.

Els aparcaments de la parròquia seguiran tenint la primera hora gratuïta, una mesura que suposarà transferir 214.700 euros a Gavsa

A 31 de desembre, el deute de la corporació s’havia incrementat fruit, justament, d’aquestes dificultats de la societat. Es va arribar a una xifra disposada efectivament de 15,3 milions, el que representa un 98% de la mitjana d’ingressos dels darrers tres exercicis, quan el límit legal està establert en el 200%. Tot i això, s’ha avançat que l’aplicació de la nova Llei de finances comunals suposarà que aquesta dada es redueixi de forma sensible, ja que només computarà com a deute tot allò que superi els fons propis d’EMAP.

La sessió també ha servir per aprovar el pagament de 214.700 eruos a Gavsa, l’empresa que gestiona els aparcaments de la parròquia. L’objectiu és que la primera hora d’estacionament continuï sent gratuïta. La mesura, s’ha afirmat, serveix per “dinamitzar el teixit comercial”.

També s’ha tirat endavant el concurs per la segona fase de l’ampliació i embelliment de la carretera de Sispony. D’aquesta forma es continuarà el projecte ja engegat l’any passat, amb el tram entre el camí del Pou fins a Terra Mora. Ara, s’actuarà en la part que arriba a l’encreuament d’Escàs.

Comentaris (2)

Trending