Malestar entre els treballadors del comú d’Andorra la Vella per edictes que consideren “fets a mida”

Empleats de la corporació i també la minoria socialdemòcrata lamenten que, abans de marxar, Conxita Marsol va signar la convocatòria de fins a tres places de cap d’àrea amb requisits molt específics que aparentment només complirien determinades persones

Edifici del comú d'Andorra la Vella.
Edifici del comú d'Andorra la Vella. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

La mala maror va creixent entre els treballadors del comú d’Andorra la Vella. El motiu? Els darrers edictes de personal signats, abans de la seva renúncia com a cònsol major, per Conxita Marsol. Com a mínim tres d’ells han generat enuig entre bona part de la plantilla per la sensació que estan “fets a mida” perquè es presentin determinades persones. Qui també està a sobre de la qüestió és la minoria socialdemòcrata. El conseller comunal Sergi González ha demanat una reunió per aclarir a situació.

El que està clar és que, abans de plegar, Marsol va signar diferents edictes de personal. La majoria d’ells sense, a priori, cap problema. En canvi, hi ha tres que han aixecat força suspicàcies. Més concretament els que han de permetre cobrir tres llocs de cap d’àrea: el de Turisme, el de Promoció Econòmica i, el darrer, el d’Higiene.

Un dels edictes controvertits és el de cap d’àrea d’Higiene, on es demana disposar d’una formació MATES 3 o bé acreditar “experiència mínima” en tres àmbits diferents, inclosos la gestió i coordinació de la treta de neu

Sobre aquest, les fonts consultades han posat en relleu els requisits exigits. Així, en primer lloc, es reclama disposar d’una “Titulació oficial d’ensenyament superior com a mínim del nivell 6B del Marc andorrà de qualificacions (MAQ) d’ensenyament superior en administració, gestió empresarial o equivalent, reconeguda pel Govern d’Andorra (MATES 3)”. Ara bé, també hi ha una segona opció si no es disposa d’aquesta formació: acreditar “experiència mínima” en diversos àmbits. Així, dos anys en gestió d’equips i lideratge, dos més en el manteniment de la xarxa pública de clavegueram o aigües a la parròquia i, per últim, “en la gestió i coordinació de la treta de neu en els dos darrers anys a Andorra la Vella".

Les fonts consultades asseguren que “només un candidat pot optar aquesta plaça”. En concret, la persona que l’ha ocupat de forma interina els darrers dos anys, percebent a canvi un complement de responsabilitat. També remarquen l’exigència de carnets de conduir “molt específics” quan “la rutina diària és a l’interior d’una oficina i difícilment sortirà a portar camions”. Es veu, doncs, com “un edicte a qualsevol preu sense donar opció a perfils més qualificats dins de l’administració o fora del comú”.

La situació també ha generat inquietud a la minoria del Partit Socialdemòcrata+Independents. Així ho ha apuntat el conseller Sergi González, que lamenta aquests “moviments estranys i a mida”. Remarca que “hi ha queixes d’altres funcionaris i de ciutadans que no ho troben correcte” i, per això, ha demanat explicacions a la majoria. De fet, recorda que “fa mesos que demano informació sobre l’organigrama i poder tenir accés a les fitxes de cada treballador”.

Aquesta setmana, a priori, ja l’han citat per mantenir una reunió sobre aquest afer i preveu demanar explicacions. “Costa trobar gent per treballar. Quin és el motiu? A altres parròquies no hi ha aquestes baixes i no costa tant”, lamenta.

Comentaris (51)

Trending