Mortés i Dolsa xoquen per l’efecte de les ordinacions parroquials sobre el projecte Grífols

El cònsol major confirma que ja han donat l’informe positiu a la documentació i l’han transmès a Govern i defensa que es pot saltar la normativa de construcció del comú, mentre que el conseller de la minoria avisa que, si això succeeix “faré tots els recursos que calguin”

Pàmies saluda el cònsol Mortés després de prometre i jurar el càrrec.
Pàmies saluda el cònsol Mortés després de prometre i jurar el càrrec. G. P.

El comú d’Ordino ja ha enviat a Govern tota la documentació sobre el projecte de construcció de centre de recerca de Grífols. Així ho ha explicat el consol major, Josep Àngel Mortés, durant el ple de la corporació que s’ha celebra aquest dijous. A preguntes del conseller de la minoria Enric Dolsa ha especificat que ja s’ha fet un informe favorable, però també ha deixat clar que les normatives de la parròquia no han de suposar cap obstacle perquè la instal·lació tiri endavant.

Mortés ha confirmat, doncs, no només que el projecte s’ha entrat al comú sinó que, a més, ja s’han fet els tràmits necessaris per tirar-lo endavant. Així doncs, “s’ha informat positivament i ja s’ha tramitat a Govern”. Aquest fet ha provocat l’enuig del conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, que ha denunciat no tenir, fins avui, cap informació sobre aquest fet “quan és el tema més important per a la comissió d’obres en quatre anys”.

A la sessió ha pres possessió com a consellera comunal Bàrbara Pàmies, que relleva Jean-Michel Armengol i ha deixat clar que Movem Ordino mantindrà la campanya contrària al centre de recerca

Un altre punt que ha enfrontat cònsol i minoria ha estat si el projecte constructiu s’ha de sotmetre o no a les ordinacions del comú. Per a Mortés, en ser d’interès nacional, no caldria. “És Govern qui marca les pautes”, ha apuntat, al mateix temps que ha volgut assegurar que “serà un edifici integrat; no estem fent cap gratacel”. Per tant, ha defensat que “les ordinacions comunals no s’han de complir forçosament”.

En canvi, segons Dolsa no seria així. “En tot cas, caldria declarar que és un edifici singular i això, que jo sàpiga, no s’ha fet”, ha manifestat, tot advertint que, si cal, “faré els recursos que siguin necessaris”. I és que, per al representant de X’Ordino, “una cosa és que el projecte sigui d’interès nacional; una altra que no hagi de complir lògicament les ordinacions de construcció de la parròquia”.

Qui també s’ha mostrat contrari al projecte ha estat la nova consellera comunal. Bàrbara Pàmies, que ha agafat el relleu de Jean-Michel Armengol, ara candidat territorial a les generals. Després de jurar, ha deixat clar que no consideren adient la construcció del laboratori, especialment pel “risc que comporta” que “no compensa el benefici que pugui tenir el centre, que no el veiem”. També ha denunciat que “es destini a una empresa privada el millor terreny públic de tot Ordino” i que “els llocs de treball que es crearan són perfils que caldrà buscar a fora del país”.

Grífols, doncs, ha tornat a centrar una altra sessió de comú. Al final d’aquesta, Mortés ha aprofitat per carregar contra els opositors a una iniciativa que, assegura, és “bona per a la parròquia i el país”. A banda, ha denunciat que “s’expliquen mitges veritats, es tergiversa la realitat i es diuen mentides”. Entre elles, ha volgut destacar un fet succeït durant el ple. Mentre Dolsa s’ha referit al projecte com “un laboratori P3”, el cònsol ha insistit una i altra vegada que “el que es farà és un centre de recerca”, això sí, ha admès, amb la dita instal·lació “com passa a l’hospital i a altres llocs i no hi ha cap problema”.

Per la seva banda, les dues minories han remarcat que seguiran oposant-se al projecte. De fet, Dolsa ha volgut avançar “l’esperança” que no s’acabi fent. Bàsicament, perquè entén que en les eleccions, tant generals com comunals, la població deixarà clara la seva postura. “Per sort per a la parròquia hi ha comicis; en aquest cas, el que caldrà és sumar els vots de les forces que no hi estem d’acord”, ha comentat. En aquest sentit, ha recordat que els tres partits que van signar la petició de consulta “sumàvem més que la gent que va permetre governar la majoria”.

Comentaris (14)

Trending