El comú d’Encamp té dificultats per trobar treballadors perquè paga poc

Els cònsols admeten que la graella salarial és poc flexible i han encarregat un estudi per veure quines solucions es poden donar, ja que, per algunes places vacants, s’han convocat, sense sort, fins a quatre concursos

Un instant de la sessió de comú celebrada aquest dijous.
Un instant de la sessió de comú celebrada aquest dijous. G. P.

Tres i, en alguns casos, fins a quatre. I encara sense èxit. Són les convocatòries que ha hagut de fer el comú d’Encamp per buscar determinats treballadors. La situació és preocupant, com han admès els dos cònsols de la parròquia. Un dels motius que poden provocar-la és el fet que els sous oferts no siguin prou atractius. Per això, s’ha decidit contractar una empresa que avaluï la graella salarial i altres aspectes per intentar trobar solucions.

“Tenim dificultats per cobrir places, segurament perquè oferim salaris baixos i no adequats al mercat”, ha explicat Laura Mas, tot advertint que això provoca que “no tinguem la possibilitat de tenir els professionals amb coneixements que són necessaris”. Un exemple és el cas de la recerca d’un tècnic de comunicació, que ja va per la quarta convocatòria. La contractació d’un tècnic expert en urbanisme en va necessitar tres.

Es pagaran 9.000 euros per l’estudi que ha de permetre trobar la solució per fer més atractius els llocs de feina oferts

“Alguna cosa passa i hem de prendre decisions”, ha indicat la cònsol. I per fer-ho, cal tenir informació. I això és el que es pretén amb la contractació d’una empresa especialitzada que analitzarà la graella salarial i altres condicions “per saber com podem millorar la retribució a través de la formació al llarg dels anys i de la carrera professional”. L’adjudicació s’ha fet de forma directa, amb prèvia demanda de preus a tres societats, i ha acabat costant entorn els 9.000 euros.

Ara, s’està a l’espera de tenir el resultat que, ha indicat el cònsol menor, Joan Miquel Rascagenres, “és difícil de preveure”. Sí que es té clar que “el mercat laboral és el que és i tenim una graella molt bloquejada a la qual hem de donar flexibilitat”.

L’anunci d’aquesta situació s’ha fet durant la sessió de comú celebrada aquest dijous. En la mateixa, el comú també ha aprovat les noves condicions dels préstecs a curt termini i les pòlisses de crèdit contractades amb Andorra Banking. Per a Encamp suposa una disminució de l’interès: d’euríbor més 1,75 a només 1,60.

Gràcies a l’acord tancat per tots els comuns amb Andorra Banking, la corporació encampadana passarà a pagar un interès d’euribor més 1,60% pels préstecs a curt termini i les pòlisses de crèdit contractades

Es tracta d’unes condicions pactades després de la negociació que Mas i Marc Casal, consol menor de Canillo, han realitzat amb la patronal financera en nom de tots els comuns. Per tant, s’aplicarà a les set corporacions. “Hem passat en alguns casos d’un +3% a un 1,60”, ha destacat la mandatària encampadana, que ha volgut posar en relleu que això podria significar, en el seu cas, fins a 70.000 euros d’estalvi en despeses financeres si es fan servir els cinc milions d’euros contractats amb la pòlissa de crèdit.

El canvi ha estat aprovat però amb l’abstenció dels consellers socialdemòcrates. David Rios ha justificat aquesta postura argumentant que no s’havia pogut participar en la negociació que, al seu entendre, havia tingut un resultat curt. “Som administració pública, oferim màximes garanties de cobrament i els tipus estan molt baixos”, ha apuntat.

El futur de l’FC Andorra

Per altra banda, a preguntes del conseller del PS Enric Riba, Laura Mas ha explicat quina és la situació del club tricolor i Prada de Moles. Ha avançat que el camp no compleix ja els requisits mínims que reclama la Federació per jugar a la nova categoria (la Primera RFEF). “En un mes i mig no hi ha capacitat per adaptar-lo”, ha indicat.

Durant juliol i agost, els ginys de Pioners i Coll dels Isards permetran pujar des del Pas fins a prop del llac de les Abelletes després del conveni tancat amb Saetde

Per tant, s’està treballant conjuntament amb el mateix club, el Govern i el comú d’Andorra la Vella per trobar un estadi alternatiu, sigui el Nacional o el Comunal Joan Samarra. Paral·lelament, es vol accelerar els treballs que han de permetre treure el concurs per a la construcció i l’explotació d’un reformat Prada de Moles. Rascagneres ha indicat que hi ha encara molts punts oberts, entre ells “si el concessionari assumeix tota la inversió o el comú també pot afrontar una part”.

Un altre acord pres a la sessió ha estat els preus públics que es cobraran a aquells usuaris que, durant la temporada d’estiu, facin servir els ginys de Pioners i Coll dels Isards per pujar des del Pas de la Casa a prop del llac de les Abelletes. El comú ha arribat a un conveni amb Saetde perquè mantingui aquests aparells en funcionament i, d’aquesta forma, “reactivar i fer més atractiva” l’oferta turística de la població. Així, des de la corporació es pagaran 25.000 euros a l’empresa i part d’aquests diners es preveuen recuperar amb els cinc euros que valdrà el tiquet pels adults i els tres pels infants.

“Volem seguir impulsant el turisme familiar i de natura”, ha apuntat Mas, que ha recordat que la proposta es va fer arribar des del consell econòmic i social del Pas. Tots dos ginys estaran en funcionament durant el juliol i l’agost i se sumaran a propostes ja existents com les rutes de BTT o els autobusos que recorren el trajecte dels Orris.

Comentaris (8)

Trending