Òscar Ribas declara al jutge del ‘cas Pujol’ que Andbank “ho recollia tot”

Els màxims dirigents del banc andorrà ‘ajuden’ la defensa de l’expresident català assegurant que els diners dipositats al Principat eren del fill gran de Jordi Pujol, però no pas del pare

-
-
El jutge que instrueix el ‘cas Pujol’ a l’Audiència nacional espanyola, José de la Mata, preveu tancar la investigació el 23 de setembre. Des d’ara fins llavors, els advocats defensors de la família Pujol volen intentar deslligar del cas el patriarca de la nissaga, l’expresident català Jordi Pujol Soley. Per a la defensa dels Pujol, la declaració dels principals responsables d’Andbank, amb Òscar Ribas Reig i Manel Cerqueda al capdavant, és una de les claus. Tots dos ja fa mesos que van declarar davant el jutge. I van assegurar que Pujol pare no hauria tingut mai diners a l’entitat bancària andorrana.

La defensa dels Pujol intenta contrarestar el darrer informe de l’Agència Tributària espanyola que deixa clar, a parer d’aquest organisme, que dels 70 milions en xifres rodones que diversos components de la família Pujol haurien fet passar per Andorra via Banca Reig, primer, i Andbank, després, almenys 1,8 milions serien directament de Jordi Pujol Soley. I que l’origen d’aquests diners, a més, no hauria estat mai acreditat, amb la qual cosa no es podria descartar que provinguessin de comissions il·legals per l’adjudicació d’obres fins a ‘romanents’ de la controvertida ‘operació Banca Catalana’.

Aquells 1,8 milions serien, realment, 307 milions de pessetes que Jordi Pujol jr. hauria ingressat per compte del seu pare al compte 63810 de Banca Reig l’any 2000. Hisenda avalaria aquesta tesi, segons que han publicat diversos mitjans espanyols, pel fet d’haver trobat documentació diversa en els arxius d’Andbank en què, via diferents manuscrits, s’evidenciaria que el propietari real dels diners era l’expresident català. Al costat, però, de l’informe de l’Agència Tributària, la defensa dels Pujol assegura que no hi ha res del cert i que aquells diners eren realment del fill i no del pare.

TV3 ha tingut accés a les declaracions judicials d’Òscar Ribas, Manel Cerqueda i el gestor històric dels Pujol, Josep Maria Pallerola. No hi ha dubte que la televisió catalana va rebre la documentació, en aquest cas, per exemple, en format vídeo procedent de les gravacions que es van fer a la Batllia de la compareixença dels tres responsables d’Andbank davant el jutge De la Mata, de l’entorn de la defensa de la família Pujol. I que, a més, només ha rebut els petits fragments on Ribas, Cerqueda i Pallerola vénen a dir que Pujol Soley no havia tingut mai diners ni a Banca Reig ni a Andbank.

L’excap de Govern andorrà, Manel Cerqueda i l’exgestor bancari Josep Maria Pallerola ja fa molts mesos que van haver de declarar davant el jutge De la Mata per explicar l’afer dels Pujol

Segons una informació de TV3, De la Mata va demanar als tres dirigents d’Andbank si l’expresident català havia tingut diners a l’entitat i d’on provenien els manuscrits que deixaven entreveure que malgrat que aquells 1,8 milions els havia ingressat el fill gran, realment corresponien al pare. Òscar Ribas va assegurar al jutge que aquell document manuscrit estava l’expedient perquè algú l’havia aportat i “el banc ho recollia tot”. La reacció de De la Mata va ser de sorpresa, advertint que com podia ser que l’entitat podia agafar qualsevol document de qualsevol persona i suposadament donar-lo per bo.

Del document videogràfic mostrat per TV3 poca cosa més es desprèn de la declaració de Ribas, que deixen clar que va mantenir bons vincles amb Pujol essent tots dos presidents dels respectius governs, un de l’andorrà, l’altre del català. Manel Cerqueda, que s’hauria trobat de clients els Pujol arran de la fusió entre la Reig i l’Agrícol que va donar com a resultat Andbank va declarar al jutge que amb les persones del banc amb qui ell havia parlat de la qüestió “no saben si realment hi havia un compte” del pare Pujol.

Finalment, el més gràfic i expressiu és l’exgestor bancari Josep Maria Pallerola, que afirma que el fet que uns documents acreditessin que els diners eren del pare malgrat haver-los ingressat el fill era “una comèdia”. Segons Pallerola, com que Jordi Pujol Ferrusola s’havia separat feia poc de la fins llavors esposa seva, Mercè Gironès, “es va fer la comèdia davant de la Mercè dient-li: ‘no és del teu marit, és del teu sogre’”. I això explicaria que hi haguessin els manuscrits que atribueixen els diners a Pujol Soley.

Ribas, Cerqueda i Pallerola fa molts mesos que van declarar com a testimonis en el ‘cas Pujol’. El jutge De la Mata es va traslladar a Andorra i tots tres van comparèixer davant seu a la Batllia. Ara fragments molt concrets d’aquelles declaracions han aparegut en un intent de la defensa dels Pujol de deixar al marge de la causa el pare de la família i que quan a final de setembre l’instructor de la causa hagi de decidir si porta a judici membres de la família Pujol o no, com a mínim deixi fora del cas el pare. De fet, la defensa assegura que una pericial cal·ligràfica demostra que els manuscrits no són de l’expresident català.

Comentaris (8)

Trending