Mor Andrés Orihuela, sindicalista i lluitador pels drets dels immigrants

Nascut fa 80 anys a Jaén, va ser un dels impulsors de l'Associació de Residents i del Sindicat de Treballadors; era resident al Cedre, on va emmalaltir de coronavirus

-
-
Andrés Orihuela Hervás ha mort aquest dilluns a Andorra. Nascut a Jaén feia 80 anys i ebanista de professió, va ser un lluitador pels drets dels immigrants i dels treballadors. El seu fill Ángel ha dit a través de les xarxes socials, des de les quals va criticar la gestió dels malalts de coronavirus, que seguirà la lluita del seu pare pels drets dels immigrants.

Orihuela va estar entre els impulsors de l'Associació de Residents d'Andorra (ARA) el 1977. A principis de la dècada dels setanta alguns residents que havien arribat a Andorra com a emigrants es van començar a mobilitzar. La majoria tenien vincles amb moviments i partits catalans i espa­nyols d’esquerres, com el PSUC o el PCE, i van protagonitzar la creació de dues entitats: la ja esmentada ARA i el Centre Cultural, perquè parlar de sindicats a Andorra en aquells anys era molt perillós. A principi dels vuitanta van entrar a les entitats persones com Antoni Roig, que va ser un autèntic revulsiu.

L'any 1987 es van fer a la Seu d’Urgell unes jornades de treballadors estrangers a Andorra i l’any següent, en el segon congrés, es va començar a parlar de la necessitat d’un sindicat. I així també es van iniciar reunions clandestines a Andorra ja que la possible creació d'una organització sindical va aixecar molta polseguera. El 1989 es va celebrar el primer 1 de maig en un restaurant.

El 8 de març del 1990 es va fer el congrés constituent del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) que actualment presideix Guillem Fornieles. El congrés va comptar amb la presència del bisbe copríncep, Joan Martí Alanis, Nicolás Redondo, d’UGT; Josep Maria Àlvarez Suàrez, secretari general de l’UGT catalana i el secretari de la Confederación Europea de Sindicats Matias Hintercheid. Amb la marxa del país d'Antoni Roig, Andrés Orihuela es va quedar a president honorífic.

També s'ha sentit i molt la pèrdua d'Orihuela a Escaldes. Ell, juntament amb la seva dona i altres, va ser cofundador de l'associació Amics del Pont dels Escalls. Aquest col·lectiu va ser l'encarregat de recuperar l'escudella de Sant Antoni a la parròquia, que hi ha quedat plenament integrada. Com també organitzava l'entitat activitats com ara la castanyada per Tots Sants. La pèrdua de l'activista social s'ha sentit molt entre l'associació esmentada.

Actualment era un dels usuaris del Cedre, on va emmalaltir de Covid-19. Feia cinc dies que estava hospitalitzat a l'UCI i finalment aquest matí ha mort. És la defunció amb coronavirus que ha confirmat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la seva compareixença diària per actualitzar el balanç sanitari de la lluita contra la pandèmia.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending