L’esmentat grup de treball, de caràcter consultiu, ha celebrat la primera reunió aquest dilluns. La primera reunió ha comptat amb la presència dels 20 membres de la subcomissió, entre els quals destaquen els directors dels departaments de Govern responsables en matèria de canvi climàtic, mobilitat, transport i transport escolar, els representants dels comuns i els representants dels col·lectius més representatius en matèria de mobilitat, com l’Associació de l’Automòbil Club d’Andorra o l’Agrupació Ciclista Andorrana, les associacions de protecció de la natura, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, l’Associació Nacional de Negociants, Importadors i Exportadors de Mercaderies Industrials, l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d’Andorra, l’Associació de Transports Públics de Viatgers d’Andorra (ATVA), l'Associació de les estacions d’esquí d’Andorra (Ski Andorra), Actua Tech, com a representant del sector de la innovació i del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra.
En la trobada s’ha explicat als integrants les funcions i s’ha proposat un calendari de treball per aquest 2021 de la subcomissió. També s’ha exposat els objectius globals de l’ENMS, entesa com a full de ruta que servirà al Govern per assolir la reducció del 50% de les emissions de CO2 de la mobilitat interna al 2030 i la neutralitat en carboni de la mobilitat de cara al 2050.
A banda de la qüestió de la utilització del bus, també s’ha remarcat que un 32% dels joves que ha comprat un cotxe nou, en la seva elecció ha tingut en compte el baix consum. El secretari d’estat de Medi Ambient, Marc Rossell, ha recordat que tant la qüestió tarifària com el del baix consum dels vehicles són eixos que ja es treballen des de l’executiu amb el pla Engega o la reducció del preu del transport públic per fer-lo universal, a través de la taxa finalista.
És previst que a més de les primeres enquestes del CRES, també es desenvolupi un procés participatiu, el qual ha de servir per validar les problemàtiques i neguits detectats entorn els eixos estratègics en matèria de mobilitat sostenible, i les eines previstes per donar-hi resposta. El procés proposat es basa principalment en una enquesta representativa i altres canals i eines de participació amb el suport dels col·lectius que formen part de la subcomissió i la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana.
Comentaris