El 2022 tanca com l’any més càlid de la història moderna del Principat

La temperatura mitjana anual ha estat 2,3º més alta de la climàtica normal, i aquest any recentment finalitzat ha tingut 15 dies més de jornades per sobre dels 25º que el 1994, que tenia el rècord fins ara

La temperatura a la central de FEDA. ACCIÓ CLIMÀTICA

El 2022 ha estat un any anormalment (o potser no a partir d’ara) càlid. De fet, el més càlid des que es tenen dades registrades, segons que ha fet públic el portal d’Acció Climàtica d’Andorra, que esdevé el punt de referència meteorològica i climatològica del país. La temperatura mitjana anual ha estat 2,3º més alta de la climàtica normal, i aquest any recentment finalitzat ha tingut 15 dies més de jornades per sobre dels 25º que el 1994, que tenia el rècord fins ara.

A l'estació meteorològica de la central hidroelèctrica de FEDA, entre Escaldes i Encamp, s’ha registrat una temperatura mitjana anual de 12,4ºC quan la normal climàtica (període de referència 1980-2010) se situa a 10,1ºC. És a dir, la temperatura del 2022 ha estat 2,3ºC superior a l’habitual, que no és poc ni molt menys. De fet, és el més elevat en la seqüència iniciada el 1937.

A l'estació meteorològica de la central hidroelèctrica de FEDA, entre Escaldes i Encamp, s’ha registrat una temperatura mitjana anual de 12,4ºC quan la normal climàtica se situa a 10,1ºC

Com a exemple d’aquest increment de temperatures hi ha dos indicadors més. Un, que fa referència al darrer mes de l’any. L’altre, als dies que es consideren plenament d’estiu. Per començar, segons les dades d’Acció Climàtica, el desembre que acabem de deixar enrere ha estat el més càlid des que es tenen registres al Principat.

D’altra banda, i ja s’ha apuntat prèviament, si mirem l’indicador climàtic de dies d’estiu -que són considerats aquells en què la temperatura màxima és igual o superior a 25º-, aquest any 2022 que s’acaba de finalitzar se n’han registrat 89, superant d’aquesta manera -i en quinze jornades- els 74 dies registrats l’any 1994, que era fins ara el rècord establert.