Marsol reestructura el comú: tres acomiadaments fulminants sense preavís ni indemnització

Comentaris

Marsol reestructura el comú: tres acomiadaments fulminants sense preavís ni indemnització
Marsol reestructura el comú: tres acomiadaments fulminants sense preavís ni indemnització

El comú d’Andorra la Vella ha començat el procés de reestructuració de l’administració. Primera conseqüència: tres acomiadaments fulminants. La cònsol major, Conxita Marsol, va esperar el darrer dia laboral del mes per comunicar al responsable del departament de Noves Tecnologies i al del gabinet de Comunicació i també a la cap del gabinet jurídic que no compten amb els seus serveis i que no cal que dilluns tornin a la feina. La manera com s’ha gestat tot plegat ha causat un profund malestar. I amenaça, en algun dels casos, en acabar als tribunals si no hi ha una solució pactada.

La nova majoria demòcrata està reorganitzant casa comuna. I una de les principals missions és pacificar el clima laboral. Conxita Marsol, com ja va dir en campanya, té molt clar que cal abonar els discutits judicialment complements del GADA. Una altra cosa serà la manera de fer-ho. La fórmula que inicialment va plantejar el sindicat de personal suposava un cost en la partida de personal de més d’un milió d’euros, segons algunes fonts. L’equip de govern actual podria plantejar anar pagant el que es digui -cal encara fer els càlculs de manera individual- en diferents terminis. El calaix no està prou ple per afrontar segons quin tipus de despesa de cop.

El que està clar és que hi ha hagut la decidida actuació en relació a tres càrrecs de confiança dels anteriors mandats. No obstant això, com a mínim en dos casos, el perfil de les persones que ocupaven els llocs de treball eren del tot tècnics. A una quarta persona, el responsable del departament d’Administració, se li hauria renovat el contracte però amb un període de prova de sis mesos que si no supera, li suposaria l’acomiadament. Les dues persones que ja van quedar deslligades del comú, tal i com era de preveure, el 31 de desembre passat van ser la secretària general, Meritxell Pérez, i la interventora comunal, Yolanda Pastó. Totes dues persones eren de la confiança de Rosa Ferrer i van continuar els darrers mesos de mandat amb Jordi Minguillón.

Les tres persones a qui se’ls va anunciar aquest divendres el comiat no van rebre cap compensació. Ni tan sols el que els podria arribar a correspondre pel preavís no respectat. Les interpretacions jurídiques bullen. Però el comú, la majoria i la cònsol actual almenys, consideren que eren persones de confiança i, en conseqüència, la desvinculació laboral es pot fer en qualsevol moment i sense cap cost. Una altra interpretació possible vista la legislació laboral andorrana i els anys que almenys dos dels acomiadats portaven ja a casa comuna és que hi ha hagut, encara que sigui verbalment, una successió de més de tres contractes i, per tant, aquestes persones són contractuals indefinits. 

En el cas concret del responsable de comunicació, segons algunes fonts, la situació quant al malestar causat -més enllà de rendiments laborals, caràcters o maneres de fer- va una mica més enllà perquè s’hauria comunicat a l’interessat que se li respectaria el lloc de treball fins a la seva jubilació, que s’hauria de produir abans de mig mandat. Per tant, la comunicació fulminant feta aquest divendres ha agafat de sorpresa no només els afectats. També bona part de la resta de personal.

Qui sí que hauria estat confirmada en el càrrec, per exemple, és la director de Cultura, Patty Bafino, que gaudia de la confiança de l’actual cònsol menor, Marc Pons, ja el mandat passat, quan Bafino (en aquest cas es tracta d’una funcionària de ‘carrera’) depenia orgànicament de la consellera Meritxell Rabadà. També podrien continuar, encara que hi ha dubtes sobre aquest extrem, el responsable d’arxius, l’arxiver i escriptor Albert Villaró, també de la confiança de Rosa Ferrer, i de l’assesor per a la temporada de música Josep Maria Escribano.

Fotografia: Marc Pons i Conxita Marsol, cònsols de la capital (agència ANA)

Comentaris

Trending