L'oferta de JC Flowers preveu pagar l'AREB amb la venda de Vall Banc a la banca andorrana

Comentaris

L\'oferta de JC Flowers preveu pagar l\'AREB amb la venda de Vall Banc a la banca andorrana
L\'oferta de JC Flowers preveu pagar l\'AREB amb la venda de Vall Banc a la banca andorrana

JC Flowers preveu vendre Vall Banc a la banca andorrana en un termini de cinc anys. I una part dels beneficis que obtingui d’aquesta venda anirà destinada a l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) en pagament de la compra del banc pont que ara s’està negociant. Així ho contempla la proposta inicialment presentada pel fons voltor americà, segons que han explicat fonts coneixedores de l’oferta que va resultar adjudicatària del procés conduït per l’AREB amb suports externs (com el de Key Capital Partners).

La negociació, segons diverses fonts, no està sent gens fàcil. De fet, els mateixos assessors legals del fons americà -un prestigiós bufet d’advocats amb despatxos tant a Madrid com a Barcelona- ja havien elaborat abans d’iniciar els contactes un cop JC Flowers va resultar el ‘vencedor’ del procés un document amb totes les contingències i els problemes que podien sorgir en el marc de les converses producte de les deficiències sobre les quals, segons les fonts, s’hauria construït tot el procés. 

¿Tanta complicació com perquè l’operació no s’acabi tancant? Tots els escenaris resten oberts. Fins i tot que l’acord final disti, i molt, de la proposta inicialment realitzada. El que està clar, segons les fonts, és que ara mateix d’acord no n’hi ha perquè si no JC Flowers ja hauria posat a disposició de Vall Banc tant els seus corresponsals com els seus dipositaris i, d’aquesta manera, s’haurien acabat les immenses dificultats que hi ha al banc pont per poder ‘retornar’ als clients els seus productes. 

Segurament, mantenen les mateixes fonts, bona part del full de ruta traçat passava perquè fos el comprador qui resolgués la papereta de posar en solfa l’entitat pont. Però la negociació s’està allargant potser més del que es preveia. Però no pas fora de termini: cert és que no s’ha fet públic -contravenint els principis de la contractació pública- el plec de condicions. Però aquests, segons les fonts consultades, preveurien que en un cas extrem la negociació es pot allargar durant sis mesos. Curiosament, el mateix temps en què s’han dividit els dipòsits dels clients.

En qualsevol cas, el que sí es va anunciar al seu dia és que JC Flowers podria arribar a pagar un màxim de 29 milions per la compra de Vall Banc. I durant una compareixença al Consell General, el conseller delegat de l’AREB i ara president del banc pont, César Goyache, va explicar que, de fet, comptaven que en el millor dels escenaris possibles s’arribaria a uns 24 milions. Però, ¿d’on surt tot plegat? Segons fonts coneixedors de la proposta inicial -que, recordem-ho, en virtut de la negociació es podria veure modificada- s’haurien previst tres terminis de pagament.

Tres fases de pagament 

El primer és l’únic fix i que assumeix directament JC Flowers. Set milions en formalitzar la compra. En aquest sentit, les fonts consultades no han pogut precisar si el termini comença a comptar en el moment de l’adjudicació (i, per tant, el fons ja hauria d’haver desemborsat els diners) o quan se signi el contracte definitiu de compra-venda. Els altres dos terminis que establia l’oferta inicial del fons americà ja no li suposen, a JC Flowers, haver-se de rascar la butxaca.

Segons les fonts consultades, un segon pagament de set milions com a màxim es faria en el moment que Vall Banc distribueixi dividends. Dels dividends que obtingués JC Flowers com a titular del 100% de les accions de l’avui banc pont, fins a un màxim de set milions es destinarien a l’AREB en concepte de pagament de la compra del banc. Del segon pagament. Perquè n’hi ha un de tercer previst. En aquest cas, el topall màxim estaria fixat en quinze milions d’euros.

¿I quan JC Flowers abonaria aquests quinze milions d’euros a l’AREB? Doncs quan el fons hagi venut a un tercer el 100% de les accions de Vall Banc. Del que ingressés per la venda, el fons americà destinaria, com a molt, els esmentats quinze milions a l’organisme públic. Segons les fonts consultades, el fons ‘vencedor’ del procés de subhasta del banc pont també hauria indicat qui seria el principal candidat a quedar-se amb Vall Banc. I en quin termini.

JC Flowers consideraria que un termini de cinc anys Vall Banc ja seria un producte prou madur perquè pogués ser adquirit per un tercer. ¿I qui és el tercer? La plaça financera andorrana és el candidat més fort per comprar l’avui banc pont, ve a dir el fons que negocia amb l’AREB i l’INAF a través dels seus principals dirigents a Londres. O sia, després de treure tot el suc possible a les ‘restes’ de BPA i de desvalorar-ne tant com es pugui els seus actius i passius, les engrunes es voldrien tornar a col·locar als bancs del país. I això havent pagat de la pròpia butxaca només set milions d’euros. Ja ho diu la dita: volta el món i torna al Born.

Comentaris (1)

Trending