Liberals i ‘terceravia’ podrien aliar-se a la Massana

Les carbasses de Ciutadans Compromesos als uns i als altres pot fer confluir Carles Naudi i Amadeu Rossell en una candidatura conjunta per plantar cara a DA

Carles Naudi (esquerra) i Amadeu Rossell.
Carles Naudi (esquerra) i Amadeu Rossell.
La Massana és una olla de pressió de resultats imprevisibles. Imprevisibilitat, però, molt abans de la cita amb les urnes. La confecció de les candidatures pot comportar alguna sorpresa relativa. Com, per exemple, que liberals i ‘terceravia’ puguin concórrer en una mateixa llista. Aquest és, ara mateix, un dels escenaris més viables. De consolidar-se aquesta possibilitat, tot porta a pensar que seran l’actual conseller general independent (i escindit del grup liberal) Carles Naudi i el secretari general de Liberals d’Andorra ‘en excedència’ Amadeu Rossell els qui liderin la candidatura territorial.

L’aliança liberal-viària tindria la mateixa vocació que el pacte general subscrit entre Liberals i PS. Però amb actors diferents. De fet, des de la direcció liberal sempre s’ha mantingut que hi ha algunes parròquies, i la Massana en seria un clar exemple, on les dinàmiques funcionen diferent i on un pacte entre socialdemòcrates i liberals no s’entendria ni poc ni gens. En canvi, una entesa per barrar el pas als demòcrates entre persones que personalment sempre han estat molt properes sí que seria acceptada i tindria un pes electoral molt notable.

El convenciment que els principals dirigents de CC són més propers als taronges que a cap altra cosa està acostant posicions entre les altres sensibilitats de centre-dreta massanenca

La confluència entre ‘terceravia’ i liberals tindria el seu punt de partida en la indefinició de Ciutadans Compromesos. O, encara més, en les carbasses que les dues corrents ideològiques, les dues formacions, les que lideren a nivell nacional Josep Pintat i Jordi Gallardo, haurien rebut de la plataforma parroquial-comunal. A més a més, tant liberals com ‘pintadistes’, si es vol dir així, tenen el profund convenciment que els principals dirigents de CC són més de color taronja que cap altre color.

Per tant, en certa manera, a la Massana es reeditaria el mateix tàndem que el 2015 va aconseguir els dos escons. Encara que amb algunes diferències. En aquella ocasió, sota les sigles de Liberals Independents, Carles Naudi i Judith Pallarès van tenir el suport de Ciutadans Compromesos. Ara, probablement, una part molt important de la formació parroquial suportarà la candidatura que doni suport a nivell nacional a DA. En cas de victòria del tiquet Naudi-Rossell, una vegada a la cambra parlamentària, cadascú aniria amb el seu grup. El mateix que passarà en el cas de victòries de duets social-liberals.

El que també queda clar, si es consolida la confluència liberal-‘terceravia’, és que l’actual consellera general Judith Pallarés acabarà, o acabaria, formant part de la llista nacional de Jordi Gallardo. Pallarés s’havia ofert per agafar les regnes liberals en la territorial de la Massana. Si la solució passa per una aliança com la descrita, Pallarés ocuparà un lloc preeminent a la candidatura nacional, molt a prop del cap de llista. De fet, alguns sectors del partit són partidaris que els actuals tres parlamentaris liberals, que han tingut força visualització els darrers anys, siguin els tres primers de la llista nacional.

Ordino, Canillo

La solució liberal per a la Massana és tot un repte. Però més complicades són les circumscripcions ordinenca i canillenca. De fet, tant a una parròquia com a l’altra estan les coses molt obertes. I no tan sols pel que fa als liberals. A Ordino, els demòcrates, per exemple, no acaben de tancar. Descartada Consol Naudí, que segurament molts militants i simpatitzants de la formació taronja volien, ara s’intenta convèncer, de moment sense sort, l’actual conseller Antoni Fillet perquè agafi el lideratge de la formació a la parròquia. Però l’empresari de Llorts no s’hi posa bé. Toni Missé, un altre conseller en la recta final del mandat legislatiu, té molts números de ser a la llista. Justo Ruiz és més complicat que ocupi posicions d’elecció directa.

Els demòcrates tenen feina per tancar les candidatures ordinenca i, sobretot, la canillenca, on de moment tot és en l’aire

Els demòcrates saben que no ho tindran fàcil a Ordino. El cònsol i home fort de DA a la parròquia, Josep Àngel Mortés, tem una batalla electoral amb sols dues llistes. De fet, a dues candidatures, sempre que la segona no sigui testimonial, els demòcrates es veuen més perdedors que vencedors. Ara per ara, ni liberals ni socialdemòcrates no semblarien en massa disposició de poder presentar una llista. Menys encara després de la irrupció d’un grup d’independents que aquests darrers dies s’han tornat a reunir i veuen avançar, encara que a poc a poc, un projecte que es vol equidistant de totes les formacions ja configurades i que prepara les generals com una avantsala de les comunals del desembre.

Mentrestant, a Canillo és tot una incògnita. Per ara, ni els demòcrates són capaços de tancar res. A principi de setmana, l’hotel Nòrdic va acollir una nova trobada de militants i simpatitzants de DA amb molt menys quòrum que d’altres vegades i sense un nom clar que vulgui agafar les regnes de la candidatura territorial. Des d’alguns sectors s’apostava per l’actual conseller comunal de finances, Marc Casal, que ja hauria deixat clar que no té cap intenció de mantenir-se en la primera línia política una vegada finalitzat l’actual mandat al comú. Tampoc l’actual consellera general Meritxell Palmitjavila estaria animada a repetir i, per tant, tot està hores d’ara enlaire en el comitè de candidatura que lideren els dos cònsols i la subsíndica. A Canillo, no es mou massa res més a banda de l’exconseller comunal Ricard Riba, ara ja públicament integrat a Andorra Sobirana i que estaria intentant promoure una candidatura parroquial canillenca.

Comentaris (3)

Trending