L’èxit de la nova emissió de deute fa pensar Govern en llençar ‘coronabons’

S’han rebut peticions per 187 milions quan s’havien de cobrir tot just 125 i s’entén que “tenim capacitat de fer una altra” per cobrir les despeses generades per la crisi de la Covid-19

Jover, durant la roda de premsa.
Jover, durant la roda de premsa.

La nova emissió de deute públic impulsada pel Govern ha tingut una rebuda entre els inversors. De fet, s’ha rebut peticions per un valor molt superior a la quantitat que s’havia de refinançar i, a més, a un tipus d’interès que es considera molt assequible. Aquest bon resultat fa pensar als responsables de l’executiu que una emissió especial de bons podria ser una forma factible de trobar els diners necessaris pel segon paquet de mesures que s’està preparant per pal·liar els efectes econòmics de la crisi de la Covid-19. El gabinet de Xavier Espot, doncs, ja pensa a crear els ‘coronabons’.

L’emissió de deute havia de servir per cobrir la renovació d’una d’anterior. S’havia posat al mercat un total de 125 milions d’euros. I, segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, la demanada s’ha de considerar molt positiva. “Hem rebut peticions per un 150% del que havíem ofert. Fins a 187 milions d’euros”, ha indicat.

Al seu entendre, això “mostra que hi ha interès per aquest tipus de producte” que, ha recordat, oferia un interès del 0,75%. Des del Govern s’entén que “és una bona notícia perquè ens permet consolidar el missatge que tenim capacitat de finançar-nos a un cost competitiu, fins i tot, més baix que el de la darrera emissió”. Per tant, hi ha, ha afirmat, “solidesa financera”. A banda, ha recordat que el nivell de deute públic d’Andorra està, tot just, al 34% del PIB, molt per sota dels de països de l’entorn.

Jover ha explicat que en funció de la despesa que suposin les noves mesures escolliran "l'eina" més adequada per finançar-les

Aquesta notícia, ha defensa, és especialment positiva en un moment en el qual “el Govern ha de fer un esforç extra associat amb la crisi de la Covid-19”, ja que “hem de ser capaços d’injectar més diners al teixit econòmic per garantir els llocs de treball”. Jover ha recordat que “preparem una segona bateria de mesures i el bon funcionament de l’emissió ens demostra que aquesta via de finançament queda oberta per fer front al seu cost” i ha admès que la possibilitat dels ‘coronabons’ està sobre la taula: “tenim capacitat per fer una nova emissió associada a la crisi”.

El portaveu de l’executiu ha explicat que dels 187 milions d’euros demanats, el 55% ha estat per part de clients privats. També ha indicat que, en aquesta ocasió, s’ha optat per fer que Andorra Telecom no participi en l’emissió, circumstància habitual en anteriors campanyes “Aquest cop no va comprar, justament per mantenir la màxima liquiditat possible del seu fons”, ha indicat, tot posant en relleu que una altra opció per trobar diners seria, justament, les reserves tant d’aquesta companyia com de FEDA, empreses que ha defensat, estan “molt ben capitalitzades”.

De fet, ha apuntat que el Govern té diferents opcions sobre la taula per buscar aquest finançament. Una, la nova emissió de deute, que “ha quedat demostrada que és plausible i avui ho sabem més que cap altre dia”. Una altra, les mateixes reserves de les dues companyies públiques. També, ha remarcat, organitzacions internacionals a les quals s’està sondejant. En aquest sentit, Jover ha indicat que “en funció de la magnitud del paquet de mesures, agafarem l’eina que sigui més idònia” i ha apuntat que “fins i tot, podria ser una barreja de diferents eines”.Els fons de solidaritat ja supera els 1,5 milions

Pel que fa al fons de solidaritat, Jover ha revelat que s’han rebut més d’1,5 milions en donacions directes als comptes oberts al banc del país. “Poc ens podíem imaginar que hi arribaríem”, ha assegurat el ministre portaveu, que ha volgut agrari “els gestos que estem rebent per part d’associacions, particulars i empreses”. Entre les darreres aportacions ha volgut destacar els mil euros ingressats pel Grup de Folklore de la Casa de Portugal o els 300 d’associació de gent gran de Canillo.

Una altra entitat que ha col·laborat amb el fons és el Club Internacional. Entre tots els seus membres, han recaptat fins a 80.000 euros. "Volem expressar el nostre més sincer agraïment als professionals del nostre extraordinari servei sanitari", ha indicat.

A banda, al número 828 ja han arribat més de 23.000 missatges.Això suposa, segons ha recordat el Govern, més de 46.000 euros d’ingressos.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending