Les pistes d’aterratge dels aeroports de la Cambra són més pendents del que l’OACI autoritza

Una filial d’Airbus està estudiant per compte de l’ens cameral dues ubicacions, a Grau Roig i el pic de Maià, que formen part de la concessió a Saetde i s’inclouen en la reserva del túnel de la Menera

Zona del pic de Maià.
Zona del pic de Maià.
Els pendents que presentarien les dues opcions de pista d’aterratge amb què està treballant la Cambra de Comerç per l’aeroport que pretendria la institució ara presidida per Miquel Armengol, soci entre altres d’una firma que forma pilots d’avió, són molt superiors als que autoritza l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI). L’ens cameral ha encarregat un estudi a una empresa francesa filial d’Airbus, que està embastant un informe molt complet sobre la qüestió.

La Cambra ha posat sobre la taula dues possibles ubicacions que són les que s’estan analitzant: a Grau Roig i a la zona del pic del Maià. En tots dos casos, sinó totalment sí de forma molt important, la pista s’hauria de construir en zona concessionada a Saetde. No només això, molt a prop d’on s’hauria de col·locar la infraestructura que s’analitza hi passen ginys de l’estació o, depenent del cas, hi ha la previsió per part de l’empresa que explota les estacions del Pas de la Casa i de Grau Roig de fer-hi noves inversions, com un telefèric al Maià.

Les fonts consultades han assegurat que la Cambra de Comerç ha exposat tant als comuns d’Encamp com al de Canillo i a responsables de Saetde la seva intenció i els llocs triats per ser analitzats. Hi ha molts interessos que poden entrar en contradicció i més enllà de la viabilitat del projecte de l’aeroport, que és el que s’està estudiant, caldria que el suposat futur aeroport no topés amb altres circumstàncies. 

Fonts coneixedores de les propostes empresa francesa Navbleu està analitzant han assegurat que les pistes d’aterratge a banda dels pendents són superiors als que autoritza l’OACI, com s’ha dit, també queden fora del rang d’operació que els fabricants dels avions que s’han posat com a model per emprar en un futur aeroport d’Andorra (l’exemple de l’A330 d’Airbus) tenen homologats. Per aquest motiu, les fonts tècniques consultades consideren altament improbable que es pugui ubicar o a Grau Roig o al Maià l’aeroport.

Un altre element que cal tenir en compte, segons les fonts, és que els emplaçaments triats, els que s’estan analitzant, ocupen l’espai que el pla d’infraestructures viàries del Principat té reservat a la variant de la carretera del túnel de la Menera, el túnel que hauria d’enllaçar Andorra amb la Cerdanya des de Grau Roig cap a la vall del Duran. La construcció d’aquest túnel, segons les previsions governamentals, s’hauria de dur a terme en l’etapa que va del 2025 al 2043.

Etiquetes

Comentaris

Trending