L’AREB manté en unes condicions deplorables les instal·lacions on s’emmagatzema l’arxiu de BPA

(AMB VÍDEO) L’històric de l’entitat, des de Banca Cassany fins al 2015, es guarden en un local al carrer dels Barrers on hi treballen entre 2 i 4 persones a cinc graus i sense aigua al lavabo

-
-
Les instal·lacions en les quals, per ara, manté l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) l’arxiu documental històric de Banca Privada d’Andorra (BPA) presenten pèssimes condicions. I no només està en risc un quantiós volum de documentació -des dels inicis de Banca Cassany fins al 2015- sinó que les persones que gestionen dit arxiu i que es passen la major part de la jornada laboral en aquell local ho fan en una situació deplorable, fins al punt, en algun cas, de contraure dolences per la humitat o les baixes temperatures que s’hi donen.

El pas del temps ha anat deteriorant un espai, al carrer dels Barrers, a Santa Coloma, amenaçat pel perill de despreniments, que presenta diverses mancances -no hi ha aigua corrent, per exemple, segons que han explicat diversos testimonis- i del qual les autoritats també n’estan al corrent. No només perquè l’AREB forma part de l’entramat administratiu del Principat sinó perquè en alguna ocasió, i davant d’un accident laboral, agents de policia i inspectors del departament de treball van acudir fins a l’indret. De fet, segons que ha pogut saber l’Altaveu, fa poc més de tres mesos dos dels administratius contractats per l’AREB per a la gestió de l’arxiu van denunciar formalment la situació davant d’inspecció de treball.

Aquelles dues persones haurien estat acomiadades fa algunes setmanes per l’agència estatal sense cap motivació causal. Malgrat la manca d’una justificació, fonts coneixedores del cas asseguren que els dos operaris molt probablement va ser despatxats en una mena de represàlia per haver denunciat la situació en què es troba el local, on normalment s’hi treballa a cinc graus de temperatura. On cal recórrer a estufes per mirar de passar menys fred. Uns espais deficientment il·luminats i que presenten goteres i filtracions d’aigua en diversos llocs.

Des que l’AREB va assumir el control de BPA, diverses persones han passat per aquell lloc de treball. Usualment, però, la feina s’hauria de fer a les instal·lacions que l’organisme públic té a l’edifici Montclar, però al final, el volum de feina fa que a la pràctica, la major part de la jornada s’acabi realitzant, segons les fonts, en el magatzem del carrer dels Barrers, un espai que des de fa temps s’anuncia que es canviarà. Un pas, però, que no s’acaba de donar. En la gestió de l’arxiu hi solen treballar de manera habitual un parell de persones, encara que a temporades s’hi afegien reforços o també hi ha hagut períodes amb una única persona.

Malgrat que a nivell salarial els compliments són estrictes, més d’un i de dos treballadors que han passat pel lloc de treball, l’han acabat abandonant per les pèssimes condicions de l’espai on han de realitzar les tasques principals. Alhora, han indicat les fonts, els milers i milers de documents que hi ha al local estan en seriós risc pel seu deficient estat de conservació. Pel risc que suposa la tartera i, també, perquè el cablejat que passa per diversos punts del local pot causar un ensurt en qualsevol moment. “No hi ha mesures antiincendis. Hi ha alarmes de foc, sí, però l’edifici està donat de baixa d’aigua i si no n’hi ha per al lavabo, ja pot sonar l’alarma, ja”, han assegurat les fonts.

Comentaris (7)

Trending