L’anàlisi d’un compte d’Andbank permet a la justícia espanyola reactivar el ‘cas Pujol’

El jutge de l’Audiència José de la Mata cita Lluís Prenafeta i l’assessor financer de l’expresident català per intentar aclarir alguns moviments que es van donar la dècada del 1990

Lluís Prenafeta (esquerra), Jordi Pujol (centre) i Joan Anton Sánchez Carreté (dreta).
Lluís Prenafeta (esquerra), Jordi Pujol (centre) i Joan Anton Sánchez Carreté (dreta).
L’Audiència nacional ha reactivat la investigació sobre la fortuna amassada de manera presumptament il·lícita per la família Pujol. El jutge José de la Mata ha decidit dur a terme noves diligències arran de les sospites i les dades obtingudes a partir d’una informació que li va arribar des del Principat i, en concret, després de l’anàlisi que els Pujol tenien a Andbank (de fet, a Banca Reig, perquè el dipòsit data del 1991). Tot plegat entronca amb l’escàndol que al seu dia hi va haver a Catalunya pel denominat ‘cas Grand Tibidabo’ amb empresaris, homes de negoci i polítics com Javier de la Rosa o Lluís Prenafeta implicats en tot plegat.

De la Mata ha citat a declarar en qualitat de testimonis l’1 d’abril l’esmentat Prenafeta però també dos homes que haurien de saber molt i que, probablement, van tenir un paper molt actiu en moltes de les operacions que van fer els Pujol. Es tracta de l’assessor financer de la família, Joan Anton Sánchez Carreté, i d’un testaferro anomenat Albert Freixa Vidal, que ja el 1994 parlava de comissions. De fet, ha estat ara que arran de furgar en el passat de Jordi Pujol per intentar aclarir si hi havia o no llegat de l’avi Florenci que s’haurien repassat declaracions efectuades per l’esmentat Freixa en el marc de l’esmentat cas Grand Tibidabo.

Als investigadors que estan treballant en l’aclariment de l’origen dels diners que tenien al Principat i en altres jurisdiccions els Pujol els van sobtar algunes de les manifestacions fetes per l’esmentat home de palla i per l’anàlisi del compte corrent que Andbank va aportar en el marc d’una comissió rogatòria sol·licitada per les autoritats judicials espanyoles a les andorranes. Un compte obert inicialment a Banca Reig el 1991 en què uns dies després que una empresa de Sánchez Carreté (Catalana de Mitjans i Edició) rebés una comissió va ser objecte d’un abonament de 8,3 milions de les antigues pessetes.

Els agents de policia experts en delictes econòmics que estan duent a terme la investigació per ordre del jutge de l’Audiència nacional espanyol veuen “molt plausible” que la comissió percebuda per l’assessor dels Pujol i l’ingrés experimentat al compte ara aportat a la causa per Andbank tinguin una relació directa i, segons l’aute dictat per De la Mata, al qual ha tingut accés Efe i ha estat citat per ‘El País’, com a mínim una part dels diners que els Pujol tenien a Andorra pocedeixin de les “il·lícites comissions que es van reportar de la venda de la seu de la societat Consorci Nacional del Leasing a la Generalitat”

 

Comentaris (2)

Trending