La UIFAND busca la complicitat de tots els grups del Consell de cara als canvis legals que caldrà abordar els propers anys

Carles Fiñana compareixerà aquest dimecres davant la comissió de Finances per explicar el calendari de compromisos marcat pels acords internacionals i amb el rerefons de la polèmica amb la Llei de blanqueig

Comentaris

El cap de la UIFAnd, Carles Fiñana.
El cap de la UIFAnd, Carles Fiñana. ARXIU

La comissió de Finances del Consell General celebrarà aquest dimecres una sessió per rebre la compareixença del cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAND), Carles Fiñana. Oficialment, la trobada es fa perquè des de l’organisme es vol explicar els compromisos que, a nivell legislatiu, ha de complir Andorra en el futur proper per adaptar-se als diferents acords internacionals signats. Fonts parlamentàries, però, també indiquen que en l’acte també hi ha certa voluntat d’assegurar-se que els consellers generals no posaran gaires traves a les modificacions legislatives que s’hagin de tramitar, amb el rerefons de la polèmica generada amb les esmenes a la Llei de Blanqueig que intentaven canviar el codi de procediment penal.

La cita és a tres quarts d’onze i va ser convocada tot just aquest dilluns, via publicació al Butlletí Oficial del Consell General. En teoria, Fiñana té la intenció de desgranar el llistat de compromisos que, via signatura de convenis internacionals –com ara l’acord monetari o els vinculats al Global Forum de l’OCDE- ha de seguir Andorra per mantenir el seu nivell de cooperació i transparència. En alguns casos, això implica modificacions legislatives o directament nous textos que el parlament haurà de tramitar i aprovar.

En circumstàncies normals, la majoria d’aquests projectes de llei passen pel Consell amb relativa celeritat i sense que els grups parlamentaris, ni de majoria ni d’oposició, posin excessives pegues. Segons algunes fonts consultades per Altaveu, però, la compareixença tindria en aquest cas una certa voluntat per part del cap de la UIFAND d’assegurar-se que aquesta forma de fer es repetirà en el futur. I és que en el rerefons immediat hi ha el que ha passat amb la modificació de la llei de blanqueig i la polèmica arran de les esmenes, presentades i després retirades, mitjançant les quals es volia canviar el codi de procediment penal seguint la petició feta, no pas pels canals oficials, des de la fiscalia.

Fiñana vol remarcar davant els parlamentaris de Finances que els compromisos són importants i que cal assumir-los sense recança. Cal tenir present que la compareixença es va convocar el mateix dilluns –via Butlletí Oficial-, tot just menys de 48 hores abans de la seva celebració. I pocs dies després que es confirmés que els tres grups de la majoria –Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos- retiraven les esmenes de la polèmica un cop comprovat tota la polseguera generada.  

Comentaris (2)

Trending