La fiscalia espanyola assegura que Andbank està disposat a aclarir el ‘cas Pujol’

Suposadament a canvi de col·laborar amb Anticorrupció, el ministeri públic hauria arxivat unes diligències obertes contra el banc andorrà per blanqueig de diners

Comentaris

-
-
La fiscalia anticorrupció espanyola manté una línia de col·laboració amb Andbank que hauria de portar, durant aquest mes de setembre, a aclarir del tot el denominat ‘cas Pujol’ i els moviments dineraris, amb importants inversions per exemple a Mèxic, que la família de l’expresident català hauria fet amb diners que se sospita que l’entorn de l’exmandatari de la Generalitat hauria aconseguit de manera il·lícita. També es pretén delimitar el paper que haurien jugat en tot l’entramat dos empresaris andorrans: Francesc Robert i Antoni Zorzano.

Aquest mes hauria de quedar tancada la investigació del ‘cas Pujol’ que fa anys que se segueix a l’Audiència nacional espanyola i s’haurien de fixar tant les acusacions que eventualment s’acabin formulant com establir un calendari per al judici que es pugui dur a terme. Per això la fiscalia, que continua tenint dificultats per poder demostrar les suposades pràctiques corruptes de la família Pujol, prem l’accelerador per intentar obtenir evidències en la línia que manté.

És en aquest marc, segons que publica aquest dilluns el diari madrileny ‘El Mundo’, que la fiscalia i Andbank haurien arribat a una mena d’acord de col·laboració. Segons el rotatiu espanyol, la Justícia del país veí ha enviat una nova comissió rogatòria al Principat demanant més dades bancàries relacionades amb el ‘cas Pujol’. La petició feta, però, és molt concreta. Segons ‘El Mundo’, “s’ha presentat una bateria de requeriments documentals al banc que arriben a un grau de precisió que només s’explica si hi ha hagut la col·laboració de l’entitat financera andorrana”.

Sempre segons la mateixa font, “aquesta sobtada sol·licitud té lloc poc després que Anticorrupció hagi arxivat unes diligències prèvies que manteia obertes per blanqueig contra el banc per oferir als seus clients fulletons publicitaris en els quals els animava a col·locar els seus diners en efectiu a Panamà de la ma de la pròpia entitat amb un protocol molt laxe a l’hora de fiscalitzar l’origen dels diners”. Aquestes consideracions es fan en el marc d’una informació que manté que els Pujol haurien invertit des del 2002 i fins al 2013 grans quantitats de diners en un negoci cafeter a Mèxic que els hauria reportat importants dividends.

En l’operatiu bancari per fer arribar diners a Mèxic des d’Andorra hi haurien participat, suposadament segons la fiscalia com a testaferros, tant Robert com Zorzano. Tots dos han prestat declaració al jutge del ‘cas Pujol’ amb anterioritat. I mentre l’exdirector d’Andorra Televisió va assegurar que els seus diners eren seus i, per tant, les inversions que pogués fer no tenien res a veure amb Jordi Pujol jr., amb el qual sí que manté una relació d’amistat des de fa anys; el conegut propietari del museu de la miniatura d’Ordino hauria afirmat no haver sabut mai en què s’invertien els diners. De fet, hauria arribat a declarar, sempre segons ‘El Mundo’, que tenia la sospita que Andbank usava comptes seus per justificar moviments dels Pujol sense ni tan sols demanar-li cap mena de permís.

Comentaris (2)

Trending