La cabana d’isards es mor… probablement de sarna

Els banders fa mesos que controlen exemplars malalts especialment al vedat d’Enclar, on alguns muntanyencs hi han arribat a trobar ja alguns cadàvers, i miren d’establir la causa de la infecció

Un exemplar d\'isard malalt al vedat d\'Enclar.
Un exemplar d\'isard malalt al vedat d\'Enclar.
La cabana d’isards està tocada de mort, almenys en espais com el vedat d’Enclar. Diversos exemplars d’aquest animal tan característic de les muntanyes del Principat podrien patir sarna, una malaltia altament contagiosa i que acaba provocant la mort dels animals. No obstant això, encara no està determinada amb claredat la infecció que pateixen. I per tant, tampoc no es descarta que pugui tractar-se del pestivirus.

En qualsevol cas, testimonis presencials han assegurat haver trobat ja algun cadàver d’isard a Enclar. Fonts properes al cos de banders han reconegut que fa mesos que observen exemplars d’isard aparentment malalts i que s’està intentant establir la causa del mal estat que presenten. La sarna sarcòptica està causada per Sarcoptes scabiei, un àcar que causa dermatitis severa, emaciació i morts eventuals per les infeccions. Les fonts de banders consultades han admès la preocupació que hi ha però, alhora, s’han mostrat cauteloses i prudents.

Els caçadors alerten que la situació es podria deure a una superpoblació i lamenten, a parer seu, que els plans de caça siguin massa restrictius

Fonts properes al col·lectiu de caçadors, que també estan amoïnats i, fins a un cert punt, fins i tot alarmats, han explicat que la malaltia podria ser el resultat d’una sobrepoblació d’isards. La cabana s’autoregula de forma natural en funció de la densitat. Els caçadors, com a mínim una part, són crítics amb els plans de caça establerts per Patrimoni Natural, que consideren massa restrictius.

Els animals que s’han vist aparentment malalts, presenten diverses clapes en el pelatge un element compatible amb la dermatitis que genera la sarna. Parlant planerament es podria dir que als animals els cau el pèl, la infecció els genera una enorme coïssor i acaben morint del dolor. La sarna sarcòptica és una de les dues malalties més clarament registrades que causen episodis d’alta mortalitat en els isards del Pirineu.

La malaltia, que debilita molt els animals amb la qual cosa queden exposats, per exemple, a agafar conjuntivitis i encegar, amb la qual cosa es pot veure exemplars deambulant per la muntanya i colpejant-se a tort i a dret, és contagiosa. I podria passar a altres tipologies d’animals de la mateixa espècie, en aquest cas, els més exposats serien els cabirols, perquè són cabruns com els isards. Els muflons, en canvi, en ser òvids no tenen el mateix risc. 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending