Insisteixen a recusar un fiscal adjunt pel seu passat a la UIFAnd

Una de les processades en la causa general del ‘cas BPA’ vol que Borja Aguado sigui apartat de l’afer, ja que quan era tècnic del supervisor va participar, treballant amb ella, en la intervenció de l’entitat financera

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.
Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'. Toni Solanelles

“Queda lleig a nivell ètic i estètic”. Són les paraules emprades per l’advocat d’una de les processades en la causa general del cas ‘BPA’ per definir el fet que uns dels actuals fiscals adjunts, Borja Aguado, fos, en el seu dia, un dels tècnics de la UIFAND que, arran de la intervenció de l’entitat financera, treballés o demanés informació a la seva clienta. Per això, ha insistit en la recusació demanada en el seu dia i refusada pel Consell Superior de la Justícia (CSJ). Davant la sala administrativa del Superior s’ha tornat a reclamar que s’apliqui aquesta mesura.

Una petició que, ha admès, sembla complicada vistes les darreres resolucions del mateix òrgan judicial amb relació a les demandes de recusació del fiscal general. “Sabem que venim amb el peix venut”, ha reconegut. Tot i això, han volgut portar l’afer davant la sala administrativa. Bàsicament per demanar que aquesta obligui al CSJ a acceptar el recurs presentat davant una primera negativa de recusació.

Es demana que el Superior obligui al Consell Supeior de la Justícia a analitzar el recurs presentat contra la decisió de no acceptar la petició de recusació

En l’afer, hi ha dos aspectes. Un, de caràcter més formal: saber si una decisió de l’òrgan rector de la justícia és o no susceptible de ser recorreguda. El segon, més de fons: es pot recusar o no el fiscal general? Aquests dos punts han estat argumentats pel lletrat.

En el primer cas, ha defensat que, efectivament, sí que s’ha de poder presentar un recurs. “Qualsevol decisió ha de poder ser revisada per la via jurisdiccional”, ha apuntat. En el segon, també ha deixat clar que, al seu entendre, la petició de la seva clienta és perfectament vàlida.

I és que, ha recordat, ella, llavors oficial de compliment de BPA, “va estar en el moment de la intervenció amb el fiscal adjunt, llavors a la UIFAND, treballant plegats, intercanviant coses i informació o recercant dades, fins i tot, amb la policia”. I, posteriorment, “ella ha acabat processada i ell al ministeri públic”.

El lletrat ha remarcat que “si fos jutge, ja s’hauria d’abstenir i, si no ho fes, se’l recusaria”. I entén que una mesura similar és perfectament aplicable a Aguado. De fet, ha argumentat que la llei que regula la fiscalia, en el seu article 20, parla “potser amb un redactat poc afortunat” d’aquesta possibilitat. També ha tirat de jurisprudència estrangera: “A nivell europeu, es considera que si hi ha algun dubte sobre la imparcialitat del fiscal, se l’ha de poder recusar. No és una part qualsevol, és una part qualificada, fa accions que la resta de la ciutadania no pot fer”.

Per la seva part, l’advocada que representava el CSJ en el procés, s’ha limitat a recordar “les sentències de juny” on, ha indicat, “es contesta a tots els arguments exposats”. Sobre si una decisió de l’òrgan es pot recórrer o no, ha indicat que la llei sí que empara aquesta opció amb “recursos purament administratius” que “res tenen a veure amb el que ens ocupa, vinculat a un cas penal”.

Comentaris (5)

Trending