Espanya preveu mantenir “sine die” la immunitat de Celestino Barroso

El govern de Pedro Sánchez assegura que la inviolabilitat que tenia l’agregat d’interior de l’ambaixada a Andorra quan va pressionar els responsables de BPA per obtenir els comptes dels Pujol no es retirarà i, per tant, no es facilitarà la investigació oberta al Principat

Comentaris

Edifici de l'ambaixada i del consulat espanyol a Andorra la Vella.
Edifici de l'ambaixada i del consulat espanyol a Andorra la Vella. ARXIU

El govern espanyol no preveu aixecar la immunitat diplomàtica de la qual, entén, gaudeix Celestino Barroso, investigat per la justícia andorrana per les coaccions i amenaces que hauria fet servir per pressionar els propietaris de l’antiga BPA per obtenir informació sobre els comptes que la família Pujol havien tingut a l’entitat. De fet, consideren que aquesta protecció és “sine die”. Per tant, tot apunta al fet que no es donarà cap facilitat per poder accedir a qui fou agregat d’interior de l’ambaixada de Prat de la Creu.

Així es desprèn de la resposta que el govern espanyol ha donat a una pregunta del diputat del PDeCAT, Sergi Miquel, segons recull ‘eldiario.es’. En ella s’indica que “qualsevol procediment obert contra el senyor Barroso per actes portats a terme durant la seva missió s’enfronta a aquesta disposició protectora”, es remarca en l’escrit. A més s’apunta que aquesta “empara sine die a l’agent diplomàtic perquè desenvolupi les seves funcions en les millors condicions possibles”.

Miquel s’havia interessat per la petició dels germans Cierco, antics propietaris de l’entitat financera, perquè s’investigui Barroso, per la seva actuació durant l’etapa de Jorge Fernández Díaz al capdavant del ministeri d’Interior. Tant els empresaris com l’ex-CEO de BPA, Joan Pau Miquel, han explicat en diverses ocasions que se’ls va pressionar i amenaçar per lliurar informació sobre els comptes del clan Pujol.

De fet, el tema està judicialitzat via una querella presentada el 2015. En ella s’acusava Barroso però també altres membres del ministeri d’interior, com l’exdirector adjunt operatiu de la policia espanyola, Eugenio Pino, l’ex cap d’Afers Interns, Marcelino Martín-Blas i un altre agregat de l’ambaixada, Bonifacio Díaz.

La resposta del govern espanyol és contundent i evidencia que serà complicat investigar un Barroso que “gaudia d’inviolabilitat i no podia ser objecte de cap forma de detenció ni d’arrest”, seguint l’article 29 de la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques”. I aquesta immunitat “no cessa respecte als actes realitzats en l’exercici de les funcions com a membre de la missió”.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending