BPA va garantir la traçabilitat en tot moment de l’operativa de Pallardó

La cap de compliment normatiu del banc continua declarant davant el Tribunal de Corts i recorda que la UIFAnd va certificar el 2009 i el 2012 el correcte funcionament de l’entitat

Comentaris

Una imatge de la sala.
Una imatge de la sala. Toni Solanelles

Banca Privada d’Andorra (BPA) va garantir en tot moment la traçabilitat de l’operativa dinerària de l’empresari espanyol Rafael Pallardó, sobre el qual gira la causa general del ‘cas BPA’. Així ho ha assegurat la cap de compliment normatiu de l’entitat en una nova sessió del judici, que s’ha reprès aquesta setmana, justament, amb la declaració de la segona processada que respon a les preguntes de les parts. De fet, ara entoma la recta final responent les qüestions plantejades per la seva defensa.

L’acusada ha respost a una bona bateria de preguntes. I com en altres jornades precedents, moltes de les respostes són reiteratives a temes ja exposats pel CEO de BPA, Joan Pau Miquel, quan va haver de prestar declaració. I ho va fer durant setmanes. Cert que la responsable de ‘compliance’ entra més en elements de detall. Així, ha assegurat, parlant de les auditories a què estava sotmès el banc, que “sempre hi ha millores a implementar. Però mai no es va detectar cap anomalia”. Les millores, de fet, ha explicat la processada, s’implementaven de manera continuada.

El magistrat que presideix la sala, Enric Anglada, ha demanat explícitament si Pallardó feia intercanvis o compensacions, i la processada no ha tingut dubte en assegurar que es feien intercanvis

La responsable de compliment normatiu ha explicat que per a major tranquil·litat de totes les parts i corroborar que s’estava actuant de manera correcta, es van demanar als auditors informes específics sobre tots aquells casos que al seu dia s’havien comunicat als òrgans judicials o que s’havien judicialitzats pel motiu o a iniciativa de la part que fos. El treball d’anàlisi, d’avaluar que s’estava fent la feina de forma ajustada a la norma, era continu.

La processada ha tornat a insistir, a preguntes de la defensa, a diferenciar els diferents processos bancaris. I a explicar que era diferent una compensació, que sí que estava prohibida, que un intercanvi, que no tenia cap mena de prohibició. De fet, aquesta pràctica no la va suprimir la plaça financera fins després de la intervenció de BPA. El magistrat que presideix la sala, Enric Anglada, ha demanat explícitament si Pallardó feia intercanvis o compensacions, i la processada no ha tingut dubte en assegurar que es feien intercanvis i que, a més a més, la traçabilitat es garantia en tot moment.

També ha recordat la processada que en dues ocasions, el 2009 i el 2012, la UIFAnd va certificar el correcte i adequat funcionament que l’entitat feia en matèria de prevenció del blanqueig. L’operativa amb Pallardó es va tallar fins i tot abans que s’emetés el segon certificat, amb la qual cosa quedaria clar que l’agència andorrana també havia avalat o estava al cas de l’operativa que ara centra el cas judicial que pretén justificar la nacionalització de BPA i tot el que això ha comportat i comporta.

Comentaris (1)

Trending