BPA seguia de manera ‘reforçada’ un de cada cinc clients

La responsable de compliment normatiu de l’entitat assegura en el judici que al banc intervingut per l’administració no hi havia ni més ni menys casos de blanqueig que els que podien afectar a la plaça financera

La vista se celebra a la Sala Magna de la Seu de la Justícia.
La vista se celebra a la Sala Magna de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

A Banca Privada d’Andorra (BPA) es feia un control molt diligent en matèria de prevenció del blanqueig. De fet, el 20% dels clients eren sotmesos a una diligència reforçada de control. Això no vol dir que tots ells estiguessin condicionats a un seguiment continu. Però si que qualsevol petit element podia fer saltar les alarmes. Així ho ha explicat la responsable de compliment normatiu del banc intervingut durant la segona jornada del reprès judici per la causa general del ‘cas BPA’.

La processada ha començat aquest dimarts a respondre les preguntes del seu nou advocat, que ja ha explicat al tribunal que en té ben bé fins a principi de la setmana que ve. Ha anunciat a la sala que té preparades poc més de mil preguntes per fer a la seva patrocinada. Per tal d’avançar feina, el lletrat en qüestió ha començat l’interrogatori a velocitat de creuer, fins al punt que el magistrat que presideix la sala, Enric Anglada, de forma cordial li ha demanat que frenés, que no calia corre.

L’interrogatori es planteja per blocs temàtics -situació personal, formació…- i alhora estancs entre sí. Ja ha advertit l’advocat que o bé algunes de les preguntes o algunes de les respostes ja s’hauran sentit davant el Tribunal de Corts arran de les preguntes prèvies fetes a l’ara declarant o bé per qüestions o respostes plantejades al seu dia al CEO de BPA, Joan Pau Miquel. En tot cas, i entre altres coses ja reiterades, la cap de ‘compliance’ ha deixat clar que el personal de l’entitat bancària estava format degudament i seguia les directrius fixades.

Tot i que la UIFAnd podia tenir accés als informes que escaigués, igual com els auditors interns o externs, mai cap d’aquests organismes va fer recomanacions per la detecció de males praxis ni tan sols per incorreccions

Ha donat detalls, per exemple, sobre l’activació del mecanisme de declaració de sospita i ha explicat que a BPA no hi havia ni més ni menys casos de blanqueig que els que hi podia haver en qualsevol altre banc del Principat. Estaven al tomb de la mitjana o lleugerament per sota, ha remarcat la processada, que ha recordat que tot i que la UIFAnd podia tenir accés als informes que escaigués, igual com els auditors interns o externs, mai cap d’aquests organismes va fer recomanacions per la detecció de males praxis ni tan sols per incorreccions.

La processada ha donat compte, entre altres coses, del funcionament dels diferents òrgans interns del banc i ha explicat que sovint, en les discussions entre els diferents integrants hi havia en algunes ocasions algun frec a frec atès que ella, com a màxima responsable del departament, tenia una visió més restrictiva que altres companys amb una naturalesa més comercial. També ha quedat clar que “mai s’ha ocultat informació”.

La responsable de compliment normatiu ha fet la diferenciació entre els diferents graus de diligència que es donaven, i ha explicat que si el 20% aproximadament dels clients estaven sotmesos a una diligència reforçada era per les característiques de la plaça, ‘off shore’ i amb operatives de risc, que no vol dir que siguin ni blanquejadores ni il·legals.

S'han incorporat dos advocats nous a la causa.

Relacionat

La responsable de compliment normatiu de BPA manté en el judici que se sent enganyada per Pallardó

També ha deixat clar l’acusada que reforçada no vol dir que hi hagi d’haver un seguiment posterior a l’obertura de compte molt escrupolós. L’executiva bancària ha posat l’exemple d’una persona exposada políticament (PEP) perquè pogués tenir un càrrec en un ajuntament espanyol que adquireix un immoble al Pas de la Casa i que associa en un compte les dades de manteniment de l’habitatge i dels consums bàsics. El PEP de l’exemple seria sotmès a diligència reforçada pel càrrec però no pas per l’operativa en sí, que no requeriria cap seguiment especial.

Comentaris

Trending