L’Audiència nacional espanyola avala les ‘notes de Villarejo’ que ‘afecten’ Andorra

El jutge que investiga les suposades irregularitats de l’excomissari de policia empresonat provisionalment prohibeix publicar ara informació continguda en els documents però admet que formen part d’arxius oficials secrets

José Manuel Villarejo en una recent compareixença judicial.
José Manuel Villarejo en una recent compareixença judicial. ARXIU

Les ‘notes’ emeses pel controvertit policia José Manuel Villarejo existeixen i formen part d’arxius oficials, incloses totes aquelles que fan referència a la denominada ‘Operació Catalunya’ i que amb més o menys relació tenen afectació sobre el Principat d’Andorra. Així ho ve a avalar l’Audiència nacional espanyola en un aute pel qual, ara, s’impedeix la publicació d’informació derivada d’aquells documents que, no se sap per quin motiu, encara conserva Villarejo i el seu entorn.

Algunes de les ‘notes’ que al seu dia va elaborar Villarejo formen part de causes judicials vinculades al ‘cas BPA’ però també a d’altres de lligades al ‘cas Pujol’ o les suposades maniobres de la denominada policia patriòtica espanyola per intentar frenar l’auge de l’independentisme català. Amb més o menys fonament, l’excomissari escrivia des d’actuacions fetes per ell o companys seus a dades múltiples recopilades o anomalies, a parer seu, en les indagacions que estaven fent. En algun moment es va arribar a dubtar de la veracitat o existència d’aquells papers.

S’investiga la presumpta revelació de secrets oficials i les irregularitats que es pretenen suposadament dur a terme -amenaces, coaccions, xantatges- a partir d’aquells documents. En cap cas es qüestiona l’existència ni la veracitat de les ‘notes’

Però ara el jutge Manuel García Castellón reconeix implícitament que no hi ha dubte sobre l’existència d’aquella documentació. El problema és un altre: que documentació ‘classificada’, protegida per la legislació relativa a les matèries reservades a l’Estat espanyol, estiguin rodant encara avui i serveixin per fer xantatge a terceres persones. És això el que investiga el jutge, la presumpta revelació de secrets oficials i les irregularitats que es pretenen suposadament dur a terme -amenaces, coaccions, xantatges- a partir d’aquells documents. En cap cas es qüestiona l’existència ni la veracitat de les ‘notes’.

Al contrari, en un aute recentment dictat arran d’una consulta-petició formulada per una periodista del diari ‘El País’ es confirma que aquelles notes escrites per Villarejo haurien d’estar en un arxiu oficial secret i no n’haurien d’existir còpies, menys encara en mans del que considera organització criminal liderada per Villarejo. La periodista en qüestió demanava permís a García Castellón per poder usar i publicitar la informació continguda en documents que li havien arribat a través d’un pres conegut de l’excomissari.

El jutge de l’Audiència espanyola prohibeix la publicació de qualsevol informació continguda en els documents que li va fer arribar el pres i seguint les demandes de la fiscalia impulsa tot un seguit de diligències per intentar saber com han pogut sortir d’on haurien d’estar, però en cap moment nega que les notes, que la documentació, no existeixi. És més, deixa clar que està afectada per la reserva legal, per la legislació referent a matèries classificades com a secretes i per això no se n’hauria de poder revelar el seu contingut.

Comentaris

Trending